Wanneer het alarm van het immuunsysteem afgaat…

0
260

Dendritische cellenDendritische cellen (DC’s), onderdeel van het immuunsysteem, spelen een belangrijke rol in het herkennen van gevaar (virussen, bacterien, kanker). Zodra bij deze cellen het alarm afgaat, veranderen ze naar “organisatoren” van het immuunsysteem.
Dagmar Eleveld-Tranèíková deed onderzoek naar een DC-specifiek eiwit, DC-STAMP, dat een rol heeft in deze verandering. Haar onderzoek laat zien dat dit eiwit zich in de cel bevindt en daar samenwerkt met twee andere eiwitten. Een van de twee zorgt ervoor dat bij de herkenning van gevaar het eiwit DC-STAMP zich in de cel verplaatst, zodat de tweede geactiveerd wordt en naar de kern van de cel gaat. Vanuit de kern worden vervolgens alle veranderingsprocessen van de cel geregeld.

Met de ontdekking van de communicatie tussen deze eiwitten wordt gehoopt de cellen beter te kunnen begrijpen en ze efficienter in te kunnen zetten in de strijd tegen verschillende ziektes, zoals kanker.

Curriculum vitae

Dagmar Eleveld-Tranèíková (Bánovce nad Bebravou, Slowakije, 1973) studeerde Biochemie en Moleculaire Biologie in Bratislava (Slowakije). Ze heeft haar promotieonderzoek gedaan bij de afdeling Tumorimmunologie, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences van het UMC St Radboud. Ze zet als postdoc haar onderzoek aan het UMC St Radboud voort.

Promovendus/a

mw. D. Eleveld-Trancíková
Proefschrift

DC-STAMP: localization and function in dendritic cells
Promotor(es)

prof. dr. G.J. Adema
Datum

woensdag 11 november 2009
Tijd

13.30 uur
Locatie

Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2