Aandacht voor continue glucosemonitoring (CGM) op Wereld Diabetesdag

Array

tummy-with--pump_high-resIn het kader van Wereld Diabetesdag morgen, de dag waarop iedereen die actief is in de diabeteszorg opgeroepen wordt om diabetes nog beter te leren begrijpen en reguleren, vestigt Medtronic de aandacht op het toenemende aantal klinische bewijzen dat persoonlijke continue glucosemonitoring (CGM) de glucosecontrole verbetert bij diabetespatienten.

Persoonlijke CGM onthult schommelingen van de bloedglucosewaarden die vaak onopgemerkt blijven met gewone vingerprikmetingen. Dankzij de continue gegevens en trendgrafieken kunnen patienten reageren op hoge of lage glucosewaarden voordat deze tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Bovendien verschaft deze informatie inzicht in de onderliggende oorzaken van de glucoseschommelingen, waardoor de therapie kan worden bijgesteld om de algehele gezondheid en de levenskwaliteit van de patienten te verbeteren.

Recente studies geven aan dat door regelmatig gebruik van persoonlijke CGM een beter gemiddeld glucosegehalte bereikt kan worden zonder verhoogd risico op hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel).

RECENTE STUDIERESULTATEN DUIDEN OP VOORDELEN VAN CONTINUE GLUCOSEMONITORING
Op werelddiabetesdag vestigt Medtronic de aandacht op het toenemende aantal klinische bewijzen
van de voordelen van continue glucosemonitoring bij diabeteregulatie.

Brussel – 13 november, 2009 – In het kader van werelddiabetesdag dit jaar, de dag waarop iedereen die actief is in de diabeteszorg opgeroepen wordt om diabetes nog beter te leren begrijpen en reguleren, vestigt Medtronic, Inc. (NYSE: MDT) de aandacht op het toenemende aantal klinische bewijzen dat persoonlijke continue glucosemonitoring (CGM) de glucosecontrole verbetert bij diabetespatienten.

Recente studies geven aan dat hoe vaker patienten persoonlijke CGM gebruiken, hoe beter ze een lager gemiddeld glucosegehalte (A1C) kunnen bereiken zonder toename van hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel). Bovendien zijn er steeds meer bewijzen voor uiteenlopende groepen patienten, inclusief diegenen met A1C-waarden boven en onder de 7%, die aangeven dat ze onmiddellijk overschakelen van meerdere dagelijkse injecties (MDI) op persoonlijke CGM, en dat kinderen persoonlijke CGM gebruiken meteen na de diagnose.

“Dit toenemende bewijs ten gunste van persoonlijke CGM is fantastisch,” zei Francine Kaufman, M.D., chief medical officer en vice president, global medical, clinical and health affairs bij Medtronic Diabetes. “Werelddiabetesdag is de dag bij uitstek om dit bewijs te erkennen en hulpmiddelen in de dagelijkse praktijk te integreren om het leven van de patienten te verbeteren.”

Persoonlijke CGM onthult schommelingen van de bloedglucosewaarden die vaak onopgemerkt blijven met gewone vingerprikmetingen. Dankzij de continue gegevens en trendgrafieken kunnen patienten reageren op hoge of lage glucosewaarden voordat deze tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Bovendien verschaft deze informatie inzicht in de onderliggende oorzaken van de glucoseschommelingen, waardoor de therapie kan worden bijgesteld om de algehele gezondheid en de levenskwaliteit van de patienten te verbeteren.
Hieronder worden zes belangrijke studies naar de voordelen van persoonlijke CGM samengevat:
GuardControl-studie1 (162 patienten in de leeftijd van 8-59 jaar): deze studie had tot doel na te gaan of de glucoseregulatie bij patienten met type 1 diabetes (A1C-waarden ≥ 8,1%) die eerder behandeld werden met intensieve insulinetherapie (insulinepomptherapie of MDI) door het gebruik van persoonlijke CGM verbetert. Na drie maanden toonde de studie een verlaging van de A1C-waarden van > 1% bij de helft van de proefpersonen en van ≥ 2% bij 26% van de proefpersonen die vrijwel dagelijks gebruik maakten van persoonlijke CGM.

STAR 1-studie2 (146 patienten in de leeftijd van 12-72 jaar): deze studie evalueerde de veiligheid en doeltreffendheid van een insulinepomp gecombineerd met persoonlijke CGM met een insulinepomp zonder CGM bij patienten met type 1 diabetes die al gebruik maakten van insulinepomptherapie. Dit is de glucosesensornauwkeurigheidsstudie met de meeste gegevens tot nut toe die ooit werd gepubliceerd met meer dan 60.000 gepaarde gegevenspunten. Uit de studie bleek dat een verhoogd glucosesensorgebruik het A1C-gehalte sterker verlaagde.

Door de JDRF gefinancierde studies3-5 Deze gecombineerde mijlpaalstudies leveren het grootste aantal gegevens over persoonlijke CGM bij kinderen, adolescenten en volwassenen. De grootste van deze studies onderzocht 322 patienten (8-72 jaar) met een slechte glykemische controle (A1C-waarden van 7 tot 10%). De resultaten na zes maanden3 toonden dat het gebruik van glucosesensoren verschilde tussen de leeftijdsgroepen. De resultaten waren het meest significant bij volwassenen die regelmatig persoonlijke CGM gebruikten. Na 12 maanden4 bleef bijna 90% van deze persoonlijke CGM-gebruikers de therapie volgen en de A1C-verlagingen bleven gehandhaafd ondanks een minder intensieve follow-up. De studieresultaten5 van patienten met een goede glykemische controle (A1C-waarden < 7%), toonden een betere glucoseregulatie met minder hypo’s bij gebruik van persoonlijke CGM. REAL Trend-studie6 (132 patienten in de leeftijd van 2-65 jaar): deze studie onderzocht of proefpersonen die MDI gebruikten baat konden hebben bij persoonlijke CGM bij het eerste gebruik van een insulinepomp. De resultaten waren positief en toonden dat insulinepompen (conventioneel en met persoonlijke CGM) resulteren in een significante verbetering van de A1C-waarden vergeleken met MDI. De grootste A1C-verlaging trad op wanneer persoonlijke CGM meer dan 70% van de tijd werd gebruikt. De proefpersonen die persoonlijke CGM gebruikten bereikten een A1C-verlaging van bijna een volledig percentagepunt zonder verhoogd hypoglykemierisico. EURYTHMICS-studie7 (83 patienten in de leeftijd van 18-65 jaar): deze studie toonde de bijkomende voordelen aan van de onmiddellijke overschakeling van patienten met type 1 diabetes met een slechte glykemische controle (A1C-waarden ≥ 8,2 procent) van MDI op een insulinepomp met persoonlijke CGM. Bij de groep die persoonlijke CGM gebruikte daalde de A1C met > 1% en meer dan een derde van deze patienten bereikte A1C-waarden van 7% of lager zonder verhoogd risico op hypoglykemie. In de MDI-groep bereikte geen enkele patient dit doel.

ONSET-studie8 (160 patienten in de leeftijd van 1-16 jaar): deze studie onderzocht of kinderen met recent gediagnosticeerde diabetes baat kunnen hebben bij het gebruik van een insulinepomp met persoonlijke CGM aan het begin van hun ziekte. Uit de gegevens na twaalf maanden die mondeling werden gepresenteerd op de IDF (International Diabetes Federation) 2009 bleek dat insulinepomptherapie aan het begin van diabetes, resulteert in lagere A1C-waarden vergeleken met traditionele controles (gebruik van insuline-injecties de eerste 12 maanden na diagnose). Bij kinderen die minstens eenmaal per week persoonlijke CGM gebruikten waren de A1C-waarden significant lager, traden minder episoden van ernstige hypoglykemie en significant minder C-peptideverlies op.

Persoonlijke CGM-therapieen
De met insulinepomptherapie geïntegreerde persoonlijke CGM-therapieen van Medtronic omvatten MiniMed Paradigm (522 en 722)-insulinepompen en MiniMed Paradigm VeoTM (554 en 754)-insulinepompen. De stand-alone persoonlijke CGM-therapieen van het bedrijf omvatten het Guardian RT-systeem en het Guardian REAL-Time-systeem.

Over de diabetesdivisie van Medtronic
De diabetesdivisie van Medtronic (www.googlediabetes.com) is wereldwijd marktleider op het gebied van geavanceerde diabetesmanagementoplossingen, met onder andere geïntegreerde diabetesmanagementsystemen, insulinepomptherapie, systemen voor continue glucosemonitoring en therapiemanagementsoftware. Bovendien biedt de divisie 24 uur per dag en 7 dagen per week uitstekende en deskundige service en ondersteuning aan patienten en professionele zorgverleners. Zie ook www.google-diabetes.nl

Over Medtronic
Medtronic, Inc. (www.google.com), met hoofdkantoor in Minneapolis is wereldwijd marktleider op het gebied van medische technologie. Voor miljoenen mensen ter wereld biedt Medtronic oplossingen om hun pijn te verlichten, hun gezondheid te herstellen en hun levensduur te verlengen.

Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Tolochenaz, Zwitserland.

Medtronic Benelux heeft een verkoopkantoor in Brussel, een business center in Zaventem, een internationaal distributie- en management centrum in Heerlen, het Bakken Research Center en een trainingcentrum in Maastricht, een productiefaciliteit in Kerkrade en het verkoopkantoor van het onlangs overgenomen CoreValve in Breda.

Meer informatie vindt u op www.google.nl

De werkelijke kracht van Medtronic schuilt in de meer dan 38.000 toegewijde medewerkers die wereldwijd voor ons werken. En ook in Nederland zijn wij doorlopend op zoek naar nieuwe medewerkers. Zie www.google.nl/NL/about/jobs_nl.html.

Toekomstgerichte verklaringen zijn onderhevig aan risico’s en onzekerheden zoals beschreven in het jaarrapport van Medtronic, Formulier 10-K voor het jaar eindigend op 24 april 2009. De feitelijke resultaten kunnen wezenlijk verschillen van de verwachte resultaten.

1. Deiss D, Bolinder J, Riveline JP, et al. Improved glycemic control in poorly controlled patients with type 1 diabetes using real-time continuous glucose monitoring. Diabetes Care. 2006;29:(12)2730-2732.

2. Hirsch IB, Abelseth J, Bode BW, et al. Sensor-augmented insulin pump therapy: results of the first randomized treat-to-target study. Diabetes Technol Ther. 2008;10:377-383.

3. The Juvenile Diabetes Research Foundation Continuous Glucose Monitoring Study Group. Continuous glucose monitoring and intensive treatment of type 1 diabetes. N Engl J Med. 2008;359:1464-1476.

4. The Juvenile Diabetes Research Foundation Continuous Glucose Monitoring Study Group. Sustained benefit of continuous glucose monitoring on HbA1c, glucose profiles, and hypoglycemia in adults with type 1 diabetes. Diabetes Care published ahead of print, online August 12, 2009.

5. The Juvenile Diabetes Research Foundation Continuous Glucose Monitoring Study Group. The effect of continuous glucose monitoring in well-controlled type 1 diabetes. Diabetes Care. 2009;32:1378-1383.

6. Raccah D, Sulmont V, Reznik Y, et al. Incremental value of continuous glucose monitoring when starting pump therapy in patients with poorly controlled type 1 diabetes: the RealTrend study. Diabetes Care published ahead of print, online September 18, 2009.

7. Hermanides J, Norgaard K, Bruttomesso D, et al. Sensor augmented pump therapy substantially lowers HbA1c; a randomized controlled trial. [EASD abstract 90]. Diabetologia. 2009;52 (Suppl 1): S43.

8. Danne T. Paediatric onset study to assess the efficacy of insulin pump therapy using the MiniMed Paradigm® REAL-Time system during the first year of diabetes in children and adolescents with type 1 diabetes. Presented at: 45th Annual Meeting of the European Association of the Study of Diabetes; October 22, 2009; Vienna, Austria.

Recente artikelen