UMCG start groot onderzoek naar uitkomsten zorg voor jeugd in Noord-Nederland

Array

schoolgaande-jeugdZonMw geeft 1,5 miljoen euro subsidie
Het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen starten in december met een groot en langdurig onderzoek naar de uitkomsten van de zorg voor jeugd in Noord-Nederland. Tweeduizend kinderen en hun ouders worden drie tot zeven jaar gevolgd op tal van aspecten: psychosociale problemen, de opvoedingssituatie en de zorg die ze krijgen. Deze gegevens vormen de basis voor twee grote onderzoekstrajecten: een studie naar het functioneren van de zorg voor de jeugd in de provincie Groningen nu en een langjarige studie waarbij kinderen en gezinnen op hun weg door de zorg worden gevolgd.

Het aantal kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar dat in aanraking komt met zorginstellingen neemt toe. Bij sommige kinderen gaat het om lastig gedrag, bij andere bijvoorbeeld om problemen thuis. Ze krijgen daarbij te maken met vele instanties die heel verschillende zorg bieden. Soms helpt het als de ouders kort ondersteund worden in het opvoeden, maar het kan ook zijn dat kinderen uit huis geplaatst moeten worden. Als de zorg is afgerond komen kinderen regelmatig via een andere weg daarna opnieuw in aanraking met de zorg. Take Care (Tracking Achievements, Key processes and Efforts in professional care for Children and Adolescents Research) wil de antwoorden geven op vragen als ‘Wie zit waarvoor in de zorg?’ en ‘Wat werkt er, ook op lange termijn?’. Het hele professionele veld van zorg voor jeugd, diverse zorgaanbieders en andere partners worden betrokken bij Take Care. Take Care zal gelinkt worden aan TRAILS, een ander groot UMCG-onderzoek waarin langere tijd de geestelijke gezondheid van jonge inwoners van Noord- Nederland gevolgd wordt.

Het ‘Take Care’-onderzoek is onderdeel van de Werkplaats Zorg voor Jeugd Noord-Nederland. Hierin werken diverse kennisinstellingen, jeugdzorg- en jeugd GGZ-organisaties samen om wetenschappelijke kennis op het gebied van zorg voor jeugd te ontwikkelen en deze over te dragen aan de praktijkorganisaties in de zorg voor jeugd. De landelijke onderzoeksfinancier ZonMW heeft deze werkplaats recent 1,5 miljoen euro subsidie toegekend. Daarnaast dragen verschillende instellingen en andere overheden bij aan het onderzoek, waaronder de provincie Groningen. Het onderzoek zal eind 2011 een goed overzicht leveren van de zorg voor jeugd in de provincie Groningen. In 2013 wordt de eerste fase het wetenschappelijk onderzoek afgerond waarmee de effectiviteit van de zorg voor jeugd in Nederland kan worden verbeterd.

Het bestuur van de Werkplaats Zorg voor Jeugd Noord Nederland wordt gevormd door vertegenwoordigers van Bureau Jeugdzorg Groningen, de Base Groep, GGD Groningen, Jonx/Lentis, Accare, provincie Groningen, gemeente Groningen, vereniging Groninger Gemeenten, Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG. De heer De Bruijne, gedeputeerde van de provincie Groningen met jeugdzorg in portefeuille, is voorzitter van dit bestuurlijk netwerk.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen