Mondspiegelen: dat doet een jeugdarts niet

Array

mondspiegelenBegin november stond op deze site het bericht dat het Nederlandsch Tandheelkundig Genootschap (NTG) zich zorgen maakt over de gebitten van de jeugd. Het NTG vroeg zich onder meer af of er wel voldoende aandacht aan de gebitten werd geschonken door de jeugdartsen. De Utrechtse jeugdarts en Juliusdocent Ingrid Swaans besprak het bericht in de vergadering van het afdelingsbestuur Utrecht van de beroepsorganisatie van jeugdartsen. Zij reageerde in een mail alsvolgt op het bericht:

Allereerst ondersteunen wij volledig de zorgen van de NTG. Ook wij zien zeer slecht onderhouden gebitten, met veel caries en erosie bij soms nog zeer jonge kinderen.

Echter over de rol van de jeugdarts hierin hebben wij wat andere ideeen. Structureel wordt door de JGZ bij elk regulier contact gevraagd naar mondhygiene, in de zin van regelmatig tandartsbezoek en poetsen met fluorhoudende tandpasta volgens de huidige richtlijn.

Er wordt voorlichting gegeven over flesgebruik, zuurhoudende dranken en aantal drinkmomenten per dag. Er wordt altijd in de mond gekeken om een grove inschatting te maken van de conditie van het gebit. Mondspiegelen doen we inderdaad niet, maar in tegenstelling tot de NTG zien wij dit ook niet als een taak voor ons. Naar onze mening wordt dit veel te specialistisch.

In de opleiding tot jeugdarts zit een dagdeel kindertandheelkunde en als nascholing heeft het AJN bestuur Utrecht enkele jaren geleden een ledenavond over dit thema georganiseerd en wij zijn van plan dit binnenkort weer te herhalen. Wilt u het oorspronkelijke bericht lezen waarop Swaans reageert?
Klik dan hier.

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen