Open Eind Financiering van ziekenhuizen: onhaalbaar

Array

geld en artsVan budget naar prestatie, dat is de titel van een rapport dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) dezer weken uitbracht. De zogeheten uitvoeringstoets bepleit de bekostiging van ziekenhuiszorg via drie segmenten.
Het eerste segment betreft het bestaande B segment: hiervoor gaan vrije prijzen en vrije volumes gelden.
Het tweede ofwel gereguleerde segment omvat de intensive care, de dure geneesmiddelen, de zorg van de Wet Bijzondere Verrichtingen en zorg die zich nog niet voor de vrije markt leent. Hier gelden maximale prijzen en vrije volumes.
Het derde ofwel vaste segment omvat de spoedzorg en de verloskunde. Dat zijn functies die voor iedere burger altijd beschikbaar moeten zijn. Hiervoor krijgt het ziekenhuis een bedrag ineens.

Dit systeem zou moeten gaan draaien per 1 januari 2016. Vanaf 1 januari 2012 tot dat moment geldt een overgangsperiode waarin ziekenhuizen geleidelijk meer financieel risico gaan dragen. De jaren 2010 en 2011 zijn bestemd voor verder ontwerpen van het systeem en voor de wettelijke fundering daarvan. Tot zover dit nieuws.

Wat vindt ondergetekende daarvan? Het NZA voorstel geeft uitstekend doordacht vanuit de missie van de NZA: het bevorderen van marktwerking. Het beschrijft ook helder de geschiedenis van de marktwerking in Nederland sinds de commissie Dekker haar eerste voorstel deed. Het voorstel om spoedzorg te bekostigen via een vast segment is verstandig. De NZA heeft niet de taak om de macrokosten te beheersen. Daarin ligt de zwakte van het voorstel. Het advies komt neer op Open Eind Financiering (OEF) van ziekenhuizen. Die leidt, zo leert de ervaring in Nederland en elders, tot een grote kostengroei. Het meest recente voorbeeld betreftde medisch specialisten. Zij kennen sinds begin 2008 een OEF: Zij kunnen DBC92s declareren zonder limiet. Dat leidde tot overbesteding van 400 miljoen in 2008. De NZA komt met haar voorstel in een periode dat regering, parlement en VWS naarstig zoeken naar mogelijkheden om twaalf miljard op de zorg te bezuinigen. Dat moet gebeuren in dezelfde jaren dat de NZA de OEF voor ziekenhuizen wil invoeren.

Een OEF voor ziekenhuizen? Politiek onhaalbaar. Wilt u zelf het NZA-rapport lezen? Surf dan naar www.nza.nl en download de uitvoeringstoets Van budget naar prestatie.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen