Verbeeldingskracht

Array

univeAls ik als kind weer eens was gevallen, wist mijn moeder altijd raad. Een kusje op de zere knie en hop, weg was de pijn. Voor mij was het de normaalste zaak van de wereld. Maar nu ben ik volwassen en vraag ik me af: werkt zoiets nu écht of is het een sprookje?

Natuurlijk gaat u met gezondheidsklachten altijd eerst naar de arts, dat is logisch. Maar het blijft fascinerend hoe wij ons welbevinden met onze gedachten kunnen beïnvloeden. Zo kunnen kinderen hun pijn inderdaad deels onderdrukken. Wetenschappers van twee Amerikaanse universiteiten hebben een cd uitgebracht met oefeningen die de fantasie van kinderen prikkelen. Als een kind buikpijn heeft, leert het zich bijvoorbeeld voorstellen dat het op een wolk zweeft en daardoor minder pijn heeft.

De eerste resultaten? Bij 70 procent van de kinderen helpt het. Zelfs op de lange termijn. Hoe het werkt is nog niet exact duidelijk, maar de wetenschappers vermoeden dat de oefening de stress van de kinderen vermindert en hun pijn verzwakt. Ook volwassenen kunnen dit, als ze tenminste hun fantasie weer gebruiken zoals een kind het kan.

Met die verbeeldingskracht kunnen we meer. Sporters die in gedachten krachtoefeningen doen, krijgen meer spiermassa. Japanse honkballers oefenen hun worp en slag óók als ze niet sporten: ze trainen in gedachten. Daardoor presteren ze aantoonbaar beter dan collega-honkballers die alleen fysieke training doen.

Maar het spectaculairste resultaat heb ik tot het laatst bewaard: patienten met een botbreuk of een gescheurde pees herstellen sneller als ze in gedachten oefenen. Dat ontdekte Martin Stenekes van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij onderzocht hoe ons brein de handen aanstuurt. Het gaat om patienten van wie de hand is gespalkt vanwege beschadigde pezen. De patient kan zijn hand dus niet bewegen, maar als hij zich regelmatig voorstelt dat hij dat tóch doet, blijft de aansturing van de hand uit de hersenen op peil en herstelt de hand sneller dan bij andere patienten.

Verbijsterend, toch?

Vragen of suggesties over dit onderwerp? Mail ze dan naar [email protected].

Met vriendelijke groet,

Lidy Hartemink
directeur Gezondheidszorg

bron: unive.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen