Verwenlunch voor longpatienten St. Jansdal

Array

verwenlunchDe achtste Wereld COPD Dag is op woensdag 18 november 2009. Op en rond deze datum zijn er steeds meer activiteiten voor longpatienten die aan COPD lijden, nummer drie van de doodsoorzaken in Nederland. De campagne met aandacht voor deze ziekte is landelijk en internationaal (50 landen). Voor het eerst wordt hieraan ook op de Noordwest Veluwe aandacht gegeven door middel van een verwenlunch voor dertig ernstige COPD-ers en hun mantelzorgers.

Salem
De eerste grote activiteit van de nieuwe werkgroep Noordwest Veluwe van de Patientenvereniging Astma Fonds – binnenkort Longfonds geheten – is de ontmoetingslunch. Deze activiteit vindt plaats op zaterdag 21 november a.s. van 11.30 tot 14.30 uur in het Behandelcentrum Salem in Ermelo, onderdeel van het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk. De gastvrijheid van en de samenwerking met Salem, als ook de steun vanuit het Astma Fonds staan hiervoor mede garant. Hoofd Salem Andrew Stuijfzand legt uit: ‘Wij leveren samen met het St Jansdal niet alleen de faciliteiten maar verzorgen ook de uitnodigingen. Alle genodigden hebben hier de longrevalidatie doorlopen: bewegingstherapie, leefregels en voeding, alsmede omgaan met de situatie. Voor COPD-mensen is belangrijk dat zij conditioneel sterk zijn om weerstand te kunnen bieden tegen virussen, infecties en dergelijke.’
Evert ten Napel
Werkgroep-coördinator Riet van der Vegt: ‘Het moet vooral een gezellig dagje uit voor hen worden. En ook de mantelzorgers mogen wel eens in het zonnetje gezet worden. De Harderwijker wethouder van welzijn Pieter den Besten doet het openingswoord. Wethouder Esther Verhagen van Ermelo is ook uitgenodigd. De bekende sportcommentator Evert ten Napel zal de eindjes aan elkaar praten. Enkele sponsoren zorgen bij het weer naar huis gaan voor leuke attenties. Geen uitnodiging gehad maar wel interesse? Bel ons gerust op 0341-430017. Ook als je vrijwilliger wilt worden.’ De werkgroep – Riet van der Vegt, Marianne Groot en Frans Meijer – gaat zich buigen over de plannen voor 2010 zoals het opzetten van een longpunt, een ontmoetingsplaats met vaste inlooptijden voor lotgenoten. Verder het project schone scholen, een speciale kinderdag en het promoten van een beweegmarkt.
Fantastisch
Longpatient Evert Hamstra uit Harderwijk en zijn echtgenote Tini, die hem altijd verzorgt, komen ook naar Salem. De 74-jarige Hamstra: ‘Fantastisch deze lunch. Kijk, ik kom niet zo vaak de deur uit. Ik puzzel en ik lees wat. Ik probeer mijn vrijwilligerswerk vol te houden, het wekelijks klaar maken van maaltijden bij verzorgingscentrum De Aanleg.

Op 21 november hoop ik bekenden van vroeger en ook anderen te ontmoeten. Ik heb twee keer zes maanden longrevalidatie op Salem gevolgd. Sedert 2005 ben ik patient bij longarts Hendriks in St Jansdal en ik heb nog dertig procent van mijn longen over. Dit werd ontdekt bij een controle op suiker. Ik ademde toen al wel heel moeilijk. Van het roken? Zou best kunnen. Om mijn conditie op peil te houden, zit ik nu eenmaal per week bij Fysio Verver. Ik probeer het, want Salem heeft toch een uitgebreider programma. Een “café” voor longpatienten zou een uitkomst in deze regio zijn.’

Bron: St. Jansdal

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen