Klink: Huisartsen bij misbruik vervolgen

1
234

zorg en rechtHuisartsen die naar eigen inzicht mensen vaccineren tegen Mexicaanse griep kunnen wel degelijk worden vervolgd. Dit laat minister Klink weten in reactie op de bewering van hoogleraar Schellekens in NRC Handelsblad van vandaag.”Het argument dat elke arts in Nederland elk goedgekeurd middel mag voorschrijven doet hier niet ter zake”, aldus minister Klink. “Huisartsen hebben net voldoende vaccins om patienten uit risicogroepen in te enten, zoals mensen met hartproblemen, luchtwegklachten of diabetes. Zij krijgen twee prikken met het vaccin Focretia van Novartis”, zegt de minister.

Als huisartsen andere mensen gaan prikken dan de omschreven doelgroepen, is er in de tweede prikronde mogelijk niet voldoende vaccin. De tweede prik moet van hetzelfde vaccin zijn voorzien als de eerste; die kan dus niet worden gehaald bij de GGD, die vanaf maandag a.s. gezonde kinderen van zes maanden tot vijf jaar gaat inenten met een andere vaccin, namelijk Pandemrix van fabrikant GSK.

Minister Klink: “Daarmee schaad je dan dus de gezondheid van deze mensen. Als er evident bewijs voor is dat sommige huisartsen gericht en bewust andere dan de omschreven groepen inenten, kan ik de Inspectie voor de Gezondheidszorg vragen hen voor de tuchtrechter te brengen, de Inspectie heeft mij dat vorige week nog gemeld. Overigens ga ik daar op voorhand niet van uit, ik heb er vertrouwen in dat huisartsen op de juiste wijze omgaan met de beschikbaar gestelde vaccins. Het is echter belangrijk om glashelder te zijn in de redenering om ontsporingen te voorkómen; ik wil niet dat risicogroepen achter het net vissen.”

Vorig artikelSymposium ‘Veilig melden’ uitgesteld
Volgend artikelGrote verschillen tussen GGZ-crisisdiensten
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

1 REACTIE

  1. Nederland heeft de hoogste prijs voor de vaccins betaald (650 miljoen euro voor 34 miljoen dosissen) van alle landen in de wereld maar ontvangt de vaccins later dan andere landen.Vreemd genoeg dat de vaccins in de meeste omringende landen veel eerder dan in Nederland inzetbaar zijn.Hoe eerder vaccinatie hoe beter de preventie! Er zitten daar landen tussen die zelfs minder dan de helft van de prijs die Nederland heeft betaald per dosis hoefden te betalen maar deze vaccins veel eerder hebben ontvangen en waar dus geen arts onder druk gezet is.

Comments are closed.