OLVG biedt week lang gratis HIV-sneltest aan

Array

hivVan 30 november tot en met 4 december 2009 biedt het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) een gratis HIV-sneltest aan voor iedereen die mogelijk met dit virus is geïnfecteerd. Met deze actie in de week van Wereld Aidsdag op 1 december wil het OLVG, net als voorgaand jaar, HIV en Aids onder de aandacht brengen.

Dhr. prof. dr. K. Brinkman, internist in het OLVG en een van de initiatiefnemers van de sneltestactie: “Vier op de tien mensen in Nederland die met HIV geïnfecteerd zijn, weten dit niet van zichzelf. Om te voorkomen dat HIV je ziek maakt, of dat je het virus overdraagt op andere mensen, is het belangrijk om een test te doen, en daarmee je HIV-status te kennen. Want hoe eerder je wordt behandeld, hoe beter de prognose.”

De HIV-sneltest in het OLVG wordt discreet en anoniem afgenomen en de testuitslag is binnen 15 minuten bekend. Direct na de test kan een aidsconsulent geconsulteerd worden voor het verstrekken van informatie en verlenen van psychosociale hulp. Een HIV-test wordt normaal gesproken via de huisarts of GGD aangevraagd. De test is onder meer aan te raden als je onveilige seks hebt gehad, wanneer je zwanger wilt worden, als je met bloed van een ander in aanraking bent gekomen of als je je om welke reden dan ook zorgen maakt of je met HIV besmet bent.

Het OLVG bood in 2008 als het eerste ziekenhuis in Nederland een gratis HIV-sneltest op deze manier aan. De belangstelling hiervoor was toen zeer groot; 335 mensen wilden de test laten doen. Veel mensen zien de noodzaak om zich te laten testen, maar worden hier toch van weerhouden. Als belangrijkste reden om zich in het OLVG te laten testen noemden de aangemelde personen destijds: de snelle testuitslag en niet hoeven wachten tot je aan de beurt bent. Ook werd de laagdrempelige en vrij anonieme testomgeving als prettig ervaren.

Via telefoonnummer (020) 599 25 88 kan bij het OLVG een (anonieme) afspraak voor de sneltest worden gemaakt.

Bron: OLVG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen