Enzymen nabootsen met synthetische moleculen

Array

research 2Bauke Albada heeft tijdens zijn promotieonderzoek laten zien dat bepaalde enzymen goed zijn na te bootsen met synthetische moleculen en anderen niet.Enzymen zijn de meest actieve, selectieve en specifieke katalysatoren die bekend zijn. Gedurende de laatste tientallen jaren is onze kennis van de oorsprong van deze eigenschappen exponentieel gegroeid. Door deze kennis toe te passen in synthetische moleculen die de belangrijkste onderdelen van de katalytisch actieve plaats in het enzym bevatten, hopen wetenschappers de activiteit te kunnen nabootsen en aanpassen aan de wensen van de maatschappij van vandaag.

Albada heeft in zijn onderzoek de belangrijkste onderdelen van bepaalde enzymen aan een soort kapstokmolecuul gehangen en vervolgens gekeken naar de activiteit van de synthetische constructen. Bepaalde enzymen bleken hierbij wel goed na te bootsen en anderen niet. Enzymen waarbij de activiteit afhankelijk is van de samenwerking van functionele groepen in het enzym, zijn bijvoorbeeld alleen na te bootsen door het doen van bijzonder gecompliceerde syntheses. Aan de andere kant, metalloenzymen zijn juist heel goed na te bootsen. Albada heeft aangetoond dat dergelijke moleculen interessante toepassingen kunnen hebben in bijvoorbeeld de synthese van nieuwe antibiotica.

21-12-2009, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Bauke Albada, Farmaceutische Wetenschappen
Proefschrift: Enzyme active site mimics based on triazacyclophane (TAC)-scaffolded amino acids and peptides
Promotor 1: Prof. dr. R.M.J. Liskamp

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen