Universiteit Utrecht start met nieuw College of Pharmaceutical Sciences

Array

farmacieVoor ambitieuze scholieren die geneesmiddelonderzoeker willen worden, start de Universiteit Utrecht in september met het unieke, internationale College of Pharmaceutical Sciences. Tot het College worden komend jaar maximaal 25 scholieren toegelaten. Op vrijdag 27 en zaterdag 28 november kunnen scholieren kennismaken met dit nieuwe bachelorprogramma tijdens de voorlichtingsdagen van de Universiteit Utrecht.

Onze algemene gezondheidstoestand wordt steeds beter en onze levensverwachting is nog nooit zo hoog geweest. Paradoxaal genoeg is de consequentie hiervan dat bepaalde ziektes steeds vaker voorkomen. Zo schat de Wereld Gezondheid Organisatie in dat in 2020 depressie de meest voorkomende ziekte zal zijn, na hartklachten. Ook ziektes als Alzheimer en verslavingen maken een grote groei door. Het onderzoek naar het ontstaan van deze ziektes heeft de afgelopen jaren een geweldige impuls gekregen dankzij de spectaculaire ontwikkelingen in de onderzoekstechnieken op het niveau van de hersenen en de cel. Voor de farmaceutische industrie is het nu de uitdaging om op basis van al die nieuwe kennis werkende geneesmiddelen te ontwikkelen.
Internationaal honours programma
Het departement Farmaceutische Wetenschappen van de Universiteit Utrecht heeft daarom het initiatief genomen binnen haar bacheloropleiding Farmacie een speciaal College in te richten voor het opleiden van geneesmiddelenonderzoekers. De focus van de opleiding ligt op ziekten van het centrale zenuwstelsel en het immuunsysteem. Denk behalve aan Alzheimer, depressie en verslaving, aan ziektes als multiple sclerose en astma. Masterprogramma’s die goed aansluiten op het College zijn Drug Innovation, Neuroscience and Cognition, Infection and Immunity en Epidemiology.

Internationaal honours programma
Het College is een internationaal honours programma: alleen talentvolle en gemotiveerde studenten worden toegelaten. Voor het internationale karakter is gekozen omdat de farmaceutische industrie zeer internationaal is. Bovendien is binnen de Universiteit Utrecht al veel (positieve) ervaring met internationale Colleges, zoals het University College Utrecht, Economics and Business Economics en de Roosevelt Academy. De onderwijsvorm in het College of Pharmaceutical Sciences is kleinschalig en projectgeorienteerd, gebaseerd op het zogenaamde Aalborg-model.

Top van Europa
De Universiteit Utrecht is het grootste wetenschappelijke Life Sciences-centrum van Nederland, met Farmaceutische Wetenschappen, Scheikunde, Biologie, Geneeskunde, Diergeneeskunde en het UMC Utrecht. Daarnaast wordt intensief samengewerkt met de Life Sciences-partners, zoals het vooraanstaande Hubrecht Instituut, het RIVM en verschillende jonge, innovatieve bedrijven. Bovendien behoort de Utrechtse faculteit Bètawetenschappen volgens internationale ranglijsten tot de top van Europa. De docentonderzoekers van Farmacie werken samen in het internationaal vooraanstaande onderzoeksinstituut UIPS. Een aantal hoogleraren werkt ook buiten de universiteit, bijvoorbeeld in een ziekenhuis of in de farmaceutische industrie.

Bron en meer informatie:College of Pharmaceutical Sciences

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen