Pilot “onafhankelijk artsenbezoek” gaat van start

Array

artsenbezoeksterAcademic Detailing, een onafhankelijke vorm van artsenbezoek die succesvol wordt toegepast in onder andere de VS, Australie en Belgie, wordt nu ook in Nederland geïntroduceerd. In een pilot die wordt uitgevoerd door Compendium Medicum in opdracht van de Proeftuin Farmacie Groningen (PFG), zullen het komende half jaar circa 70 geïnteresseerde huisartsen persoonlijk worden bezocht en geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen op het gebied van osteoporose. De informatie is gebaseerd op de osteoporose richtlijn van de PFG en is onafhankelijk van de farmaceutische industrie samengesteld

Academic Detailing
Academic Detailing is één op één educatie door academici met een medisch wetenschappelijke achtergrond over de laatste ontwikkelingen in farmacotherapie gebaseerd op objectieve richtlijnen, met als doel artsen te helpen een rationele keuze te maken uit de farmacotherapeutische mogelijkheden. Deze methode wordt al ruim 25 jaar onderzocht en succesvol uitgevoerd in verschillende landen (zie voorbeelden in Vermont, Pennsylvania, South Carolina, Canada, Australie, en Belgie). Deelnemende huisartsen waarderen de service en ontvangen de onafhankelijke artsenbezoekers op regelmatige basis. De bezoeken blijken effectief te zijn: bezochte huisartsen passen de leerpunten in de praktijk vaker toe.

Doelstelling Pilot Academic Detailing
De komende maanden zal in de provincie Groningen een pilot worden uitgevoerd om te onderzoeken of Academic Detailing ook aanslaat bij Nederlandse huisartsen. Hierin wordt bepaald in hoeverre huisartsen bereid zijn een onafhankelijke artsenbezoeker te ontvangen en hoe ze het bezoek waarderen. Daarnaast zal worden nagegaan of huisartsen na Academic Detailing meer volgens de richtlijn van de PFG zullen voorschrijven. De eerste resultaten van de pilot worden begin 2010 verwacht, de eindanalyse zal medio 2010 afgerond zijn. De PFG wil met de pilot bezien of Academic Detailing een effectieve implementatiemethodiek is en ook in de toekomst bruikbaar is voor de regio Groningen. Als de resultaten van de pilot positief zijn is Compendium Medicum voornemens Academic Detailing in het hele land te introduceren

Opzet Pilot Academic Detailing
Compendium Medicum zal ongeveer 70 huisartsen in de provincie Groningen bezoeken om ze te informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van osteoporose. Daarbij komen verschillende aspecten van niet-medicamenteuze en medicamenteuze behandelingen aan de orde: werkingsmechanismen, richtlijnen en studies, recente ontwikkelingen en kosten. De informatie helpt huisartsen een rationele keuze te maken uit de therapeutische mogelijkheden. Voor het bezoek is accreditatie aangevraagd. Het bezoek duurt ongeveer 20 minuten en wordt gevolgd door een online evaluatie, waarmee inzichtelijk wordt gemaakt in hoeverre de leerpunten in de praktijk zijn toegepast. De PFG wil via deze weg meer aandacht vragen voor de recent geactualiseerde transmurale richtlijn osteoporose. De pilot wordt financieel mogelijk gemaakt door de Proeftuin Farmacie Groningen.

“Academic Detailing” betekent “onafhankelijk artsenbezoek”. Met andere woorden: een-op-een-educatie door een medisch academicus over de laatste ontwikkelingen in farmacotherapie. Alle gepresenteerde informatie is gebaseerd op objectieve bronnen en heeft als doel de arts te helpen een rationele keuze te maken uit de diverse farmacotherapeutische mogelijkheden.

Onafhankelijk van farmaceutische bedrijven
Academic Detailing wordt wereldwijd toegepast onder andere in de Verenigde Staten, Canada, Australie en Belgie. In deze landen worden huisartsen bezocht en geïnformeerd over veel voorkomende aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, depressie en maagklachten. De vernieuwende artsenbezoekprojecten worden internationaal op verschillende manieren gefinancierd: door overheid, universiteiten of door zorgverzekeraars. Farmaceutische bedrijven financieren nooit.

Huisartsen positief
Academic Detailing wordt door de internationale huisartsen zeer positief ontvangen. Van hen geeft 80% tot 100% aan in de toekomst vaker op deze wijze te willen worden bezocht. Ook de invloed van onafhankelijk artsenbezoek op het voorschrijfgedrag is bij verschillende projecten onderzocht. Bezochte huisartsen gingen gemiddeld 5% meer volgens richtlijnen voorschrijven. Kijk hieronder voor een overzicht van de verschillende initiatieven.

Bron: Proeftuin Farmacie Groningen & Compendium Medicum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen