Minister van der Hoeven assisteert bij virtuele bevalling in Eindhoven

Array

bevallingOp donderdag 10 december 2009 assisteren  Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven, Burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel en Gedeputeerde van Noord-Brabant Lily Jacobs bij een virtuele keizersnede. Zij oefenen tijdens de officiele opening van het ‘Multidisciplinair Simulatiecentrum Medsim’ op een virtuele hoogzwangere patiente die net een ernstig auto-ongeluk heeft gehad.  Het medisch team wordt aangestuurd door Prof. Dr. Guid Oei, gynaecoloog  en medisch directeur van het nieuwe centrum. Medsim is een initiatief van European Design Centre, Máxima Medisch Centrum, Technische Universiteit Eindhoven en Schouten & Nelissen.

Levens redden
In Nederland lopen ieder jaar circa 30.000 mensen zwaar letsel op als gevolg van een vermijdbare, onbedoelde gebeurtenis in het ziekenhuis.
Dat is om te beginnen zeer ingrijpend. Daarnaast lopen de kosten hiervan
in de vele honderden miljoenen per jaar. Miscommunicatie en matige samenwerking tussen artsen en verplegend personeel tijdens noodsituaties zijn vaak de oorzaak. Het vooraf virtueel oefenen op complexe situaties kan vele levens redden.

Teamtraining
Het Multidisciplinair Simulatiecentrum Medsim is een innovatief trainingscentrum voor professionals in de zorg. In Medsim leren artsen en verpleegkundigen goed met elkaar te communiceren tijdens acute situaties en worden specifieke vaardigheden intensief getraind. De trainingsruimte is uitgerust met medische apparatuur en oogt daardoor zeer realistisch. Joao Mena de Matos, algemeen directeur van Medsim: “Het grote verschil met de werkelijkheid is dat hier fouten mogen worden gemaakt. Zo streven wij naar een cultuur in de zorg waarin teamwerk en open communicatie vanzelfsprekend zijn. Uiteindelijk willen we dat multidisciplinaire teamtraining wordt opgenomen in de curricula van alle opleidingen tot medisch specialist en klinisch personeel en dat het verplicht wordt voor de accreditatie.”

Patientsimulator
Medsim is een initiatief van het European Design Centrum (EDC), het Máxima Medisch Centrum, en Schouten & Nelissen.  De nieuwe onderneming is voortgekomen uit het R&D project ‘High Medsim Centre’ dat deels is gefinancierd door het Pieken in de Delta programma. Daarin werd in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven een innovatieve patientsimulator ontwikkeld. De simulator reageert met geluid en beweging op de handelingen van de arts of verloskundige.
Om verschillende levensbedreigende medische scenario’s goed na te kunnen bootsen wordt gebruik gemaakt van innovatieve technieken zoals augmented reality, mechatronica, 3D tracking en sensortechnologie.
De komende jaren werken alle partijen aan de verdere perfectionering van de simulator. Daarnaast is de ambitie van Medsim ook in andere landen vergelijkbare trainingscentra te starten. Een ziekenhuis in India heeft inmiddels interesse getoond en in China start binnenkort de eerste Medsim training.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen