UMC Utrecht leidt Europees hersenonderzoek

Array

geheugen hersencapaciteot IQUtrechtse hersenonderzoekers leiden een consortium van Europese wetenschappers dat op zoek gaat naar de oorzaak van onder meer de ziekte van Parkinson. Op 2 december vond de startbijeenkomst plaats in het UMC Utrecht. Prof. dr. Marten Smidt van de divisie Hersenen van het UMC Utrecht coördineert het project waar naast het UMC Utrecht nog zes onderzoeksgroepen uit Zweden, Duitsland, Spanje, Italie en Frankijk aan mee doen. Het project van het Zevende Europese Kaderprogramma loopt drie jaar en omvat 3,4 miljoen euro.

Smidt en zijn Europese collega’s bestuderen hersencellen die aangedaan zijn bij de ziekte van Parkinson, schizofrenie en autisme. Het gaat om een klein deel van de hersencellen die met elkaar communiceren via de stof dopamine. In het project willen de wetenschappers uitzoeken hoe dopamine-hersencellen ontstaan tijdens de ontwikkeling van de hersenen. Ook willen ze weten waarin deze specifieke dopamine-hersencellen precies verschillen van andere dopamine-hersencellen. De kennis moet leiden tot nieuwe behandelingen en moet aanknopingspunten leveren voor nieuwe medicijnen.

Smidt ontving eind vorig jaar een VICI-beurs van NWO voor zijn onderzoek naar dopamine-hersencellen. Hij is sinds 1 oktober 2009 hoogleraar Ontwikkelingsneurobiologie aan het UMC Utrecht.

Via het Zevende Kaderprogramma wil de Europese Commissie met ruim 50 miljard euro de wetenschappelijke en technologische basis van de Europese industrie verbeteren en de Europese concurrentiepositie versterken.

Meer informatie over het consortium is te vinden op www.mddaneurodev.eu.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen