Professioneel werk is ambachtelijk werk

Array

wijkverpleegkundigeHet ouderwetse maatschappelijk werk en de wijkverpleegkundige moeten weer terug in de eerstelijn. En als zij dan terug zijn, moeten ze met minder formulieren en minder tijdsverantwoording per minuut kunnen functioneren. Want professioneel werken is ambachtelijk werken. Daar hoort ook bij dat professionals fouten kunnen maken, pech kunnen hebben en therapieen kunnen mislukken. De andere kant van de medaille van deze toevertrouwde autonomie voor professionals is dat zij het zorggebruik niet ongebreideld kunnen laten groeien. Zij zijn in zo’n context ook verantwoordelijk voor kostenbeheersing.

Woorden van deze strekking waren in diverse toonaarden te beluisteren bij het afsluitende beleidsdebat op het congres  Tien Jaar Openbare Geestelijke Gezondheidszorg: wat ging goed wat kan beter?  dat op 3 december plaatsvond in Lelystad. GGD-Flevoland directeur Peter Meyknecht signaleerde die ambachtelijkheid als derde trend in Europa. To zover dit bericht.

Mij valt op dat ik discussies van deze strekking overal in de gezondheidszorg hoor: ook in de chronische zorg, de spoedzorg en de rest van de geestelijke gezondheidszorg. Ik vraag mij af wat er theoretisch gaat gebeuren als professionals ook verantwoordelijk worden voor de kosten. Gaan zij dan nee zeggen tegen klanten als zorg te duur is? Lezers  die hierop willen reageren, zijn welkom. Stuur een mail naar [email protected].  Geef aan of ik uw reactie eventueel mag publiceren.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen