Spoed-hartpatiënt krijgt veel sneller zekerheid

Array

foto Siemens CT-Scan, Total Body Scan , preventief onderzoek,Duizenden mensen die jaarlijks op de eerste harthulp belanden met pijn op de borst, kunnen veel eerder uitsluitsel krijgen over de aard van hun klachten. Dat stellen cardiologen en radiologen van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen. Zij zetten sinds kort als eersten in Nederland cardiale CT in bij spoedeisende harthulp. Het betreft een scantechniek die een snelle, goed onderbouwde diagnose mogelijk maakt. Daarmee worden voor de patient weken of zelfs maanden van onzekerheid voorkomen.

De cardiale CT is in dit verband van belang voor mensen die nog geen geschiedenis hebben als hartpatient. Op de spoedeisende harthulp stelt de cardioloog allereerst vast of het hart werkelijk de oorzaak is van de klachten. Bij ernstige aandoeningen is die diagnostiek doorgaans relatief eenvoudig: ecg-afwijkingen en bloeduitslagen (troponines) bepalen de route. Maar als ecg en bloedonderzoek onvoldoende informatie opleveren, volgt doorgaans een periode van testen, medicatie en een reeks controles. Het moeten afwachten veroorzaakt vaak onzekerheid en angst bij de patienten.
Sinds begin oktober biedt het CWZ cardiale CT aan. Het onderzoek duurt hooguit een kwartier, de scan zelf tien seconden. Voorheen waren hart en coronaire bloedvaten bijna niet goed in beeld te brengen. Het hart laat zich niet stilzetten, met als gevolg bewegingsonscherpte. Dankzij enkele technische hoogstandjes kan nu echter tussen twee hartslagen in worden gescand. De computer voegt daarna verschillende beeldjes samen tot een geheel. Daardoor kan een driedimensionaal hart met alles er op en eraan worden bekeken, als geheel of in dunne ‘plakjes’. Verkalking of andere vormen van atherosklerose op de binnenkant van slagaderen is direct zichtbaar, evenals de samenstelling ervan. De cardioloog kan meteen met passende behandelvoorstellen en lifestyle-adviezen komen.

De cardiologen en radiologen van het CWZ zijn buitengewoon enthousiast over de haarscherpe beelden. De stralingsbelasting voor de patienten blijkt zeer gering. Op de spoedeisende harthulp van het CWZ zullen ruim vijfhonderd mensen per jaar een cardiale CT ondergaan, is de verwachting. De techniek wordt enkel ingezet wanneer voldoende diagnostische meerwaarde verwacht mag worden. Het CWZ doet samen met het Academisch Ziekenhuis Maastricht onderzoek naar de voordelen van cardiale CT.

Bron: CWZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen