Grote vuurwerkbrilactie van weer start

Array

Vuurwerk(2)Vandaag start een grote actie weer om de gevaren van het afsteken van vuurwerk bij kinderen onder de aandacht te brengen. VUmc gaat samen met politie én een jonge vuurwerkslachtoffer voorlichting geven over de gevaren van vuurwerk. Een speciale (veiligheids)bril met kunststof glazen die de ogen aan alle kanten afsluit, biedt veel bescherming bij het afsteken van vuurwerk. Zo kan het aantal vuurwerkslachtoffers met oogletsel drastisch worden beperkt. Woensdag 16 december komen honderden scholieren uit Amsterdam naar VUmc om zich te laten voorlichten.

Elk jaar weer melden zich honderden oogslachtoffers op de spoedeisende hulp (SEH) van de Nederlandse ziekenhuizen. Zo werden afgelopen jaarwisseling meer dan 300 mensen met een ernstig oogletsel behandeld. Tachtig procent van de slachtoffers van vuurwerk zijn jongens tussen de acht en zeventien jaar. Kleine vuurspatjes of splinters kunnen vaak nog genezen, maar als vuurwerk recht in het oog komt, herstelt dat zelden. De drukgolf kan ernstig trauma veroorzaken, hete deeltjes kunnen schade aan het oog toebrengen, het oog kan openscheuren door scherpe fragmenten en kruitresten kunnen ernstig hoornvliesletsel geven. Een deel van de slachtoffers wordt ‘maatschappelijk blind’, de gezichtsscherpte is dan minder dan 20% geworden. De impact hiervan op iemands leven is enorm.

Woensdagmiddag 16 december komen enkele honderden Amsterdamse scholieren naar VUmc om voorlichting te krijgen over hoe men verwondingen aan ogen en oren kan voorkomen. Ook zal de Amsterdamse politie uitleg geven wanneer kinderen met bureau Halt te maken krijgen en hoe de scholieren op een veilige manier vuurwerk met elkaar kunnen afsteken.

Tijdens de voorlichting wordt een speciale veiligheidsbril tegen kostprijs aangeboden (€. 3,-). Deze bril is ook vanaf maandag 21 december tot 31 december te koop bij de polikliniek oogheelkunde van VUmc.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen