Elke sigaret kost 28 minuten van je leven

Array

roken-sigaret-handUit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het roken van één sigaret gemiddeld 28 minuten van iemands leven kost. Om rokers hiervan bewust te maken èn met het oog op de goede voornemens in het nieuwe jaar, start vandaag een anti-rook campagne. De campagne is een initiatief van Fight Cancer, Stivoro en stichting Coryfeeen.

De wetenschappers baseren zich op een homogene groep van Britse artsen die geboren zijn tussen 1920 en 1929. De artsen begonnen met roken op hun 18e en rookten gemiddeld 18 sigaretten per dag. Op 60 jarige leeftijd stierven er drie keer zoveel rokers vergeleken met eenzelfde groep artsen die niet rookten. De niet-rokers werden gemiddeld 15 jaar ouder. Omgerekend kost dit verlies van 15 levensjaren iemand 28 minuten van zijn of haar leven per sigaret.Campagne ’28 minuten’
Rokers kunnen op de campagne website www.28minuten.nl uitrekenen hoeveel levensjaren ze gemiddeld cadeau krijgen, wanneer ze stoppen met roken per 1 januari. In deze persoonlijke berekening wordt leeftijd en aantal sigaretten per dag meegenomen. Ook wordt berekend hoeveel geld iemand daarmee bespaart. Via Twitter, Hyves en Facebook kunnen rokers eenvoudig vrienden uitnodigen om ook hun persoonlijke berekening te maken voor hun toegenomen gemiddelde levensverwachting. Samen stoppen met roken is makkelijker dan alleen, het uitnodigen van vrienden via social networks biedt steun.

Gemiddeld 28 minuten
Natuurlijk zijn er ook mensen die een pakje per dag rookten en 87 jaar zijn geworden. Het uitgerekende verlies aan leven van 28 minuten, is dan ook een gemiddelde. Het onderzoek is uitgevoerd en gepubliceerd door prof. Dr. Helmut Gohlke en Dr. Salim Yusuf. Het is te downloaden op www.28minuten.nl. In het onderzoek is niet alleen het risico op kanker meegenomen, maar ook andere aan roken gerelateerde ziekten zoals hart- en vaatziekten.

De campagne is een initiatief van Fight Cancer, Stivoro en stichting Coryfeeen.

Bron: KWF

Recente artikelen