Supergist blijkt eersteklas penicillinefabriek

Array

Hansenula polymorphaHansenula polymorpha krijgt nieuw genenpakket
Onderzoekers van NWO hebben de gist Hansenula polymorpha omgebouwd tot een eersteklas penicillinefabriek. Penicilline is nog steeds een van de meest gebruikte antibiotica ter wereld. Het geneesmiddel wordt echter geproduceerd door een schimmel, waardoor grootschalige productie niet eenvoudig is. Met de gist kan penicilline in de toekomst makkelijker én duurzamer geproduceerd worden. Het tijdschrift PLoS ONE publiceerde onlangs de resultaten van het onderzoek.

De gist H. polymorpha wordt al volop gebruikt voor medicijnen als insuline en hepatitis-B-vaccins. Promovendus Loknath Gidijala heeft de eencellige schimmel echter zó om weten te bouwen, dat hij het veelgebruikte penicilline kan maken. Dit lukte hem door genen uit Penicillium chrysogenum, de schimmel die van nature penicilline afscheidt, over te zetten naar H. polymorpha. De cel bleek na overplaatsing van die genen niet alleen penicilline te produceren maar kon de stof ook heel efficient uitscheiden. De onderzoekers hoefden dus geen ingewikkelde trucs meer toe te passen om de penicilline uit de gist te krijgen.

Genetisch wonder

Om penicilline te kunnen produceren zijn bepaalde enzymen nodig. Die zitten wel van nature in Penicillium chrysogenum, maar niet in het bescheiden gistje H. polymorpha. De onderzoekers plaatsten daarom genen in de gist die coderen voor die noodzakelijke enzymen. Loknath Gidijala plaatste echter niet een paar losse genen over maar een hele ‘biochemische route’ van genen die elkaars werking beïnvloeden. Het is voor het eerst dat deze hele route vanuit Penicillium chrysogenum wordt gekopieerd.

Om het gepuzzel nog wat uitdagender te maken, moest de biochemische route niet in één deel van de cel aan het werk, maar in verschillende onderdelen: de eerste stappen moesten gebeuren in het cytosol, de vloeistof waarin alle celorganen drijven, en de twee andere in de zogeheten peroxisomen, rugbybalvormige celorganen die specifieke spijsverteringsprocessen van de cel verzorgen. In H. polymorpha bleken de enzymen die naar een specifieke plaats moesten, dit echter vanzelf te doen, waarna het eindproduct er ook weer vanzelf uit kwam.

Proppen met peptiden

Hoewel de resultaten van het onderzoek van Gidijala erg veelbelovend zijn, scheelde het niet veel of de resultaten waren er nooit geweest. Voor een van de allereerste stappen moest er een nogal groot eiwit – een zogeheten non-ribosomal peptide synthetase – in het kleine gistje geproduceerd worden. Zulke eiwitten zitten in schimmels en bacterien, maar niet in gisten. Aanvankelijk bleek het eiwit in de gist dan ook niet actief te zijn. Maar door een extra enzym aan het eiwit te koppelen, kregen Gidijala en zijn collega’s het eiwit toch in beweging. Deze techniek biedt veel mogelijkheden voor de productie van andere medicijnen.

Duurzame en nieuwe antibiotica

Omdat gisten gemakkelijker zijn te kweken en genetisch te veranderen dan schimmels, kunnen in de toekomst waarschijnlijk goedkopere en nieuwe antibiotica door gisten worden geproduceerd. Bovendien is penicilline van H. polymorpha zuinig te produceren: het groeit prima op goedkope biobrandstoffen als methanol.

Het onderzoek van Loknath Gidijala en zijn collega’s maakt onderdeel uit van B-BASIC. B-BASIC (Bio-based Sustainable Industrial Chemistry) is een NWO-ACTS researchconsortium waarin Nederlandse universiteiten, onderzoeksinstellingen en de industrie samenwerken. Het programma richt zich op de ontwikkeling van nieuwe concepten voor de duurzame productie van energie en chemicalien. De door B-BASIC gegenereerde technologieen bieden grote voordelen voor de maatschappij zoals schonere productie, recycling van afval en een betere concurrentiepositie.  Binnen dit project werd samengewerkt met DSM, wereldmarktleider in penicillineproductie. De onderzoeksgroep wordt geleid door Ida van der Klei. Het artikel is openbaar toegankelijk via de website van PLoS ONE.

Over NWO

NWO is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.

…………………………

Meer informatie:

Publicatiegegevens:
An Engineered Yeast Efficiently Secreting Penicillin , Loknath Gidijala, Jan A. K. W. Kiel, Rutger D. Douma, Reza M. Seifar, Walter M. van Gulik, Roel A. L. Bovenberg, Marten Veenhuis, Ida J. van der Klei

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen