In kwart van hospices mag patiënt eigen dodelijke middelen innemen

Array

palliatieve-zorg-3De NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde heeft in kaart gebracht of het in Nederlandse hospices mogelijk is dat dementerenden, chronisch psychiatrische patienten en mensen die hun leven voltooid achten in een hospice kunnen sterven. De NVVE zet zich actief in om oplossingen te vinden voor het zelfgekozen levenseinde van deze drie groepen mensen. Gebleken is dat op dit moment geen hospice bestaat waar het mogelijk is om te overlijden buiten de stervensfase met zelf verzamelde dodelijke middelen. In de stervensfase is die mogelijkheid er bij een aantal hospices wel. 26% geeft aan dat in de stervensfase mensen met zelf verzamelde middelen binnen de hospicevoorziening kunnen overlijden.

Het blijkt dat ook in de toekomst een meerderheid van de hospices niet bereid is de drie bovengenoemde groepen op te nemen. Wel zegt 42% van de hospices in de toekomst bereid te zijn mensen op te nemen die hun leven voltooid achten en die willen stoppen met eten en drinken. De NVVE zal in 2010 een haalbaarheidsonderzoek doen naar op te richten hospices, waar het brede palet aan keuzemogelijkheden ten aanzien van het levenseinde tot de mogelijkheid behoort.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat 80% van de hospices euthanasie en hulp bij zelfdoding door een arts binnen de kaders van de wet toestaat. Palliatieve sedatie is in alle hospices mogelijk en 98% zegt dat het mogelijk is dat de patient bewust binnen de stervensfase stopt met eten en drinken.

Alle hospices zijn benaderd, uitgezonderd hospices voor personen beneden de 18 jaar. 185 daarvan hebben gereageerd (90%). In totaal bieden de 185 hospices 965 bedden aan. De provincies Noord-Holland en Zuid-Holland hebben de meeste capaciteit, Groningen de minste. In 97% is een CIZ-indicatie (Centrum Indicatiestelling Zorg) verplicht. 83% van de hospices scherpt de opnamecriteria verder aan. 129 hospices hebben een neutrale/algemene signatuur, 35 een kerkelijke, 4 humanistisch, 1 Leger des Heils, 1 antroposofisch. 15 hospices hebben de signatuur niet ingevuld.

Het rapport Keuzemogelijkheden rond het levenseinde in hospices downloaden als pdf-bestand.


Bron: NVVE
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen