Per 1 januari 2010 standaard contact met lijkschouwer bij overlijden minderjarige

Array

lab onderzoekDe overheid voert per 1 januari 2010 een nieuwe wettelijke plicht in voor behandelend artsen die te maken krijgen met het overlijden van een minderjarige. Zij moeten vanaf die datum altijd standaard contact leggen met de gemeentelijk lijkschouwer alvorens een verklaring van overlijden af te geven voor een minderjarige. De overheid heeft een toelichting voor artsen opgesteld.In situaties waarin artsen geen concrete aanleiding hebben om een niet-natuurlijk overlijden aan te nemen, maar evenmin met zekerheid de doodsoorzaak kunnen vaststellen, kan op dit moment namelijk nog geen NODO-onderzoek plaatsvinden. Wat er dan moet gebeuren, is onduidelijk en hangt af van lijkschouwer en eventueel OM. Met name voor de ouders is die onduidelijkheid onwenselijk.

De KNMG betreurt het dat deze bepaling nu al wordt ingevoerd. De KNMG werkt – samen met een groot aantal partijen uit het veld – sinds mei 2009 aan de voorbereidingen van de implementatie van de NODO-procedure. De NODO-procedure is erop gericht om op een kwalitatief hoogwaardige en neutrale (niet-justitiele) manier nader onderzoek te doen naar de doodsoorzaak van minderjarigen in geval van onverklaard overlijden. Vanwege de vele knelpunten, onduidelijkheden en open einden in deze procedure, heeft de KNMG om uitstel van de inwerkingtreding van de NODO-procedure gevraagd.

Ook de meest betrokken wetenschappelijke verenigingen, de kinderartsen (NVK), de huisartsen (NHG), de gynaecologen (NVOG) en de forensisch geneeskundigen (FMG), hebben hun bezwaren tegen deze vroege invoering van deze wetsbepaling deze week in een brief kenbaar gemaakt aan de betrokken departementen en hierover bericht aan hun leden. De KNMG steunt deze brief.

Bron: KNMG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen