Rechter duidelijk over positie bemiddelingsbureaus

Array

wetboekBemiddelingsbureaus verantwoordelijk voor kwaliteit en continuïteit van zorg
De rechter acht de constructie tussen bemiddelings- bureaus en zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) opnieuw in strijd met de wet. Dat is de uitslag van het tweede kort geding dat ActiZ had aangespannen tegen het ministerie van VWS en drie zorgkantoren. Ook sprak de rechter zich uit over de verantwoordelijkheid van bemiddelingsbureaus voor de kwaliteit en continuïteit van de zorg. ActiZ is blij dat de uitspraak van de rechter duidelijkheid schept over de positie van bemiddelings- bureaus.

“Voor de tweede keer oordeelt de rechter dat deze constructie wettelijk gezien niet kan”, reageert directeur Aad Koster van ActiZ. Van de rechter hoeven zorgkantoren hun contracten met bemiddelingsbureaus niet te ontbinden. Voorwaarde is wel dat gecontracteerde bemiddelingsbureaus volledig verantwoordelijk zijn voor kwaliteit en continuïteit van de zorg. Koster: “Dat is voor ons een belangrijke uitspraak want dat betekent dat die bureaus nu dezelfde verantwoordelijkheid dragen als reguliere zorgorganisaties. Daarmee geeft de rechter gehoor aan een van onze grootste bezwaren.”Gelijk speelveld
Het grootste bezwaar van ActiZ tegen de constructie tussen bemiddelingsbureaus en de zzp’ers is dat daarmee een ongelijk speelveld ontstaat tussen reguliere thuiszorgorganisaties en bemiddelingsbureaus. De bemiddelingsbureaus zijn niet verantwoordelijk voor de kwaliteit en continuïteit van zorg die de zzp’ers verlenen. Reguliere thuiszorgorganisaties dragen die verantwoording wel. In februari 2009 oordeelde de rechter ook al dat deze werkwijze haaks stond op de wet. In november bleek echter dat VWS de oude plannen toch door wilde zetten. Daarom spande ActiZ een tweede kort geding aan.

Zorgkantoren
In het tweede kort geding had ActiZ ook de zorgkantoren Agis, Achmea en Menzis gedaagd. Dat zijn drie van de zorgkantoren die contracten sluiten met bemiddelingsbureaus. De rechter oordeelde dat de zorgkantoren in hun contracten de bemiddelingsbureaus nu al volledig verantwoordelijk stellen voor de zorg. “Met die uitspraak staat onomstotelijk vast dat die verantwoordelijkheid een belangrijke voorwaarde is om een bemiddelingsbureau te contracteren”, zegt Aad Koster.

Geen controle kwaliteit
Omdat de bemiddelingsbureaus niet onder de kwaliteitswetgeving vallen is de kwaliteit van zorg niet wettelijk geborgd. De Inspectie voor Gezondheidszorg maakt zich daarover zorgen. Afgelopen zomer berichtte de Inspectie dat de zorg bij nieuwkomers in veel gevallen ver onder de maat is. Toezicht op de geboden kwaliteit door de zorgkantoren biedt geen uitkomst. Dat toezicht is namelijk onvoldoende, stelde de Nederlandse Zorgautoriteit onlangs vast.
ActiZ blijft aandacht vragen voor de problematiek rond nieuwkomers in de zorg die niet onder de kwaliteitswetgeving vallen.

Bron: Actiz

Recente artikelen