Toedienen van een antilichaam voorkomt hartschade na revascularisatie hart

Array

Medicijn voorkomt hartschade muizen
Wetenschappers van het UMC Utrecht zijn er bij muizen in geslaagd de schade na een hartinfarct met de helft te verminderen. Het toedienen van een antilichaam voorkomt hartschade die ontstaat nadat de bloedstroom weer op gang komt. De onderzoekers beschrijven deze resultaten in het tijdschrift Circulation van deze week. Ze willen het medicijn verder onderzoeken om het geschikt te maken voor gebruik bij mensen.

In het onderzoek kregen muizen een kunstmatig hartinfarct. De kransslagader, die de hartspier van bloed voorziet, is dan afgesloten. Vijf minuten voor het openen van de kransslagader kreeg een deel van de dieren een nieuw medicijn via de bloedbaan toegediend. Bij deze dieren bleek de beschadiging van de hartspier de helft kleiner te zijn dan in de onbehandelde dieren.

“De omstandigheden van ons experiment zijn goed vergelijkbaar met die van een patient met een acute hartinfarct die het ziekenhuis binnenkomt. Cardiologen openen dan de kransslagader en de bloedvoorziening naar het hart komt weer op gang. Het door ons geteste medicijn zou kort daarvoor toegediend kunnen worden, het is dus goed vertaalbaar naar de kliniek.” Dat zegt hoofdonderzoeker dr. Dominique de Kleijn van de afdeling Experimentele Cardiologie van het UMC Utrecht en het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland. Hij is laatste auteur van het artikel in Circulation.

De Kleijn denkt dat het nieuwe medicijn ook zal werken in mensen, hoewel verder onderzoek daar voor nodig is. Het antilichaam heeft in de muis dezelfde werking als in de mens. De onderzoekers hebben al aangetoond dat het middel werkt op menselijke immuuncellen. Voor vervolgonderzoek met grote proefdieren hebben ze toestemming. Als het middel daar ook werkt en veilig is, kan onderzoek naar toepassing in mensen starten.

Het nieuwe medicijn is een antilichaam dat een oproepsignaal aan immuuncellen blokkeert (het signaal van Toll-like receptor 2). De schade die ontstaat tijdens een hartinfarct is voor immuuncellen reden om naar de hartspier te gaan, maar dat kunnen ze pas als de bloedstroom weer op gang komt. Ze richten daar echter meer schade aan dan ze goed doen. Zo ontstaat ongeveer de helft van infarctschade niet door zuurstofgebrek, maar door overactieve immuuncellen. Het antilichaam voorkomt dat immuuncellen naar het hart gaan, en vermindert zo de hartschade.

Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer tienduizend mensen aan de gevolgen van een acuut hartinfarct en worden ruim negentigduizend mensen ermee opgenomen in het ziekenhuis.

Cardioloog in opleiding Fatih Arslan van het UMC Utrecht is eerste auteur van het artikel. De Utrechtse onderzoekers werkten samen met het Ierse bedrijf Opsona Therapeutics dat het nieuwe medicijn ontwikkeld heeft.

Bron: UMCU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen