Link tussen voeding en autisme ‘niet bewezen’

Array

Er is geen bewijs dat dieten helpen bij autisme, laat staan dat voedselallergieen, voedselgevoeligheden of darmproblemen autisme veroorzaken. Dat was het besluit van een expertenpanel, bestaande uit 28 wetenschappers uit 12 disciplines, na analyse van de wetenschappelijke onderzoeken. Hun conclusie wordt gepubliceerd in het vakblad Pediatrics, zo meldt WebMD.

Bepaalde groep
Toch moesten de experten opmerken dat vele ouders en medische professionelen verbeteringen opmerken bij de autist na enkele aanpassingen aan het dieet. “Dit zijn echter geen wetenschappelijk onderbouwde observaties, al sluiten we niet uit dat er een bepaalde groep patienten bestaat doe gevoelig is voor aanpassingen in het voedingspatroon”, zo laten ze optekenen.

Autistische kinderen die omwille van gevoeligheden of aversies een beperkt voedingspatroon volgen, worden beter gevolgd door een voedingsdeskundige, raden de experts aan.

Darmproblemen

De link tussen darmproblemen en autisme lijkt sterker. “Problematisch gedrag bij autisten zou kunnen wijzen op een darmprobleem. Omdat deze moeilijk te herkennen zijn, wordt echter vaak de foute diagnose gesteld,” zo concluderen de wetenschappers.

Foute diagnose
Veel van de symptomen die wijzen op een darmprobleem zijn namelijk ook symptomen die overeenkomen met autistisch gedrag. Soms wordt een gedragstherapie aangeraden, terwijl een medische therapie de oplossing is. Gedragstherapie die inspeelt op psychosociale triggers of gevolgen van problematisch gedrag zal in dit geval ook minder goed werken, dan gedragstherapie die werkt op het verbeteren van de communicatievaardigheden. Maar ook de link tussen darmproblemen en autisme moet nog verder onderzocht worden.

Bron: hln.be

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen