Belgische Hoge Gezondheidsraad (HGR) bepaalt de maximale innamenwaarden voor lycopeen en luteïne door voedingssupplementen

Array
Hoewel ze strikt genomen niet onontbeerlijk zijn voor het functioneren van het menselijk lichaam, oefenen ze toch positieve effecten uit onder andere door hun antioxiderend vermogen. Hierdoor spelen ze een rol bij de preventie van hart- en vaatziekten, kanker of bepaalde degeneratieve aandoeningen, waaronder leeftijdsgebonden maculadegeneratie en cataract.
De voedingsinname van deze kostbare stoffen bedraagt 2 à 3 mg/per dag, naargelang de verbruikte hoeveelheid fruit en groenten. Bepaalde auteurs zijn van oordeel dat dergelijke innamen ontoereikend zijn om de gezondheid optimaal te beschermen en raden innamen aan die zelfs tot enkele tientallen mg kunnen gaan. Aangezien het onmogelijk is om deze waarden uit de natuurlijke voeding te halen, heeft dit geleid tot een veelheid aan voedingssupplementen of voedingsmiddelen verrijkt met deze kostbare elementen. De HGR vreest echter dat de niet-fysiologische innamen van deze stoffen een sterke toename zullen kennen. Deze stoffen die eveneens gebruikt worden als voedingskleurstoffen worden door de Belgische en zelfs Europese wetgeving niet gereglementeerd. Daarom heeft de HGR zich gebogen over alle beschikbare gegevens, studies en aanbevelingen over deze stoffen om onlangs een uitvoerig verslag uit te brengen. Hierin stelt de HGR de maximale dagelijkse inname via voedingssupplementen op 15 mg voor lycopeen en op 10 mg voor luteïne vast. Dankzij deze maximale waarden kunnen deze voedingssupplementen verbruikt worden zonder op een of andere manier de menselijke gezondheid te schaden. Toch moet men er zich goed van bewust zijn dat het om niet te overschrijden maximale waarden gaat en niet om op zich te bereiken voedingsdoelstellingen. In diezelfde optiek geldt dat geen enkel voedingssupplement een gezonde en evenwichtige voeding kan vervangen of sterker nog, een vastgestelde ziekte kan behandelen.

De volledige tekst van deze publicatie is te raadplegen via http://www.hgr-css.be met referentienummers 8592.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen