Verkeerde cellijnen gebruikt bij onderzoek naar slokdarmkanker

Array

Onderzoekers van Erasmus MC houden pleidooi voor beter verifieren van cellijnen
De uitkomsten van veel onderzoeken naar slokdarmkanker zijn mogelijk vertekend doordat onderzoekers verkeerd materiaal hebben gebruikt. Drie cellijnen die wereldwijd in onderzoeken zijn gebruikt, blijken niet afkomstig van een slokdarmtumor maar van andere kankersoorten. Dat hebben onderzoekers van het Erasmus MC ontdekt. Ze maken hun bevindingen vandaag bekend in the online editie van Journal of the National Cancer Institute.
Cellijnen spelen een belangrijke rol in onderzoeken naar de behandeling van kanker. Een cellijn bestaat uit een verzameling van gelijke cellen die steeds weer opnieuw gekweekt kunnen worden. De cellijnen worden bijvoorbeeld in laboratoria gebruikt om te onderzoeken hoe de cellen van een bepaalde tumor reageren op chemo- en radiotherapie. Het is belangrijk dat onderzoekers de goede cellijnen gebruiken, want vervuilde lijnen belemmeren de ontwikkeling van nieuwe behandelingen.

Voor het eerst is het gelukt om van een bepaald tumortype (adenocarcinoom van de slokdarm) terug te gaan naar de bron van de cellijnen, dus de primaire weefsels. De onderzoekers hebben aangetoond dat drie van de dertien cellijnen die gebruikt worden voor slokdarmkankeronderzoek helemaal niet afkomstig waren van deze tumorsoort maar van long-, dikke darm- en maagkanker.

Het onderzoek laat goed de impact zien van het gebruik van verkeerde cellijnen. De ‘vervuilde’ cellijnen zijn gebruikt voor meer dan honderd wetenschappelijke gepubliceerde studies. Twee van deze foute cellijnen zijn in de Verenigde Staten gebruikt bij het aanvragen van elf patenten op medicijnen. Waren de juiste cellijnen gebruikt, dan waren de resultaten van de studies nauwkeuriger geweest en hadden medicijnen misschien beter gewerkt.

De onderzoekers hopen met hun studie mensen bewuster te maken van het belang van goede cellijnen. ‘Onderzoekers, eindredacties van wetenschappelijke tijdschriften en financiers van wetenschappelijk onderzoek moeten zich samen hard maken voor het verifieren van cellijnen’, zegt Winand Dinjens, moleculair bioloog bij het Erasmus MC. Om onderzoek naar slokdarmkanker verder te stimuleren worden de tien gecheckte cellijnen gedoneerd aan verschillende cellijn banken in de wereld

Recente artikelen