AzG: In Haïti ligt de nadruk op uitbreiden operatiecapaciteit

Array

In Port-au-Prince zijn chirurgen van Artsen zonder Grenzen in twee operatiekamers bezig met de behandeling van in totaal 300 zwaargewonde patienten. De patienten zijn overgebracht naar het Choscal ziekenhuis in de wijk Cité Soleil. Tegelijkertijd gaat de zorg voor de honderden mensen in andere klinieken die direct Eerste Hulp en wondzorg nodig hebben door.Artsen zonder Grenzen richt zich nu vooral op het uitbreiden van operatiecapaciteit.

Sinds vandaag krijgen we op de redactie ook vragen waar artsen zich voor Haïti kunnen aanmelden. In nederlands kan je je aanmelden vooor humanitaire hulpverlener bij Artsen zonder grenzen Zij zijn altijd op zoek naar gediplomeerd (para)medisch, logistiek, technisch en financieel administratief personeel. Indien geschikt, kom je in een veldmedewerkerspool. Je moet de franse taal beheersen. Momenteel is er behoefte aan franstalig personeel met ervaring bij Artsen zonder Grenzen voor diverse vacatures in India, Myanmar, Tjaad, DRC en Haiti. Als je je solliciteert,  stuur dan gelijk even een CV mee. Lees verder op AzD (ENG)


Chirurgie
De chirurgische teams die eerder op een aantal plekken in de stad werkten, hebben hun activiteiten gebundeld in het Choscal ziekenhuis. De chirurgen houden een race tegen de klok, want ontstoken wonden moeten snel worden behandeld. Meer chirurgische specialisten zijn onderweg, met opblaasbare operatiekamers. De transportproblemen rond het rampgebied blijven groot, waardoor mensen en materialen vertraagd zijn.

Eerste Hulp
Voor wat ooit het Trinité ziekenhuis was gaat een ander team in grote tenten door met het bieden van medische zorg. Alleen al daar hebben meer dan duizend patienten Eerste Hulp gekregen. ‘Triage, stabilisatie van de gewonden en doorverwijzing naar chirurgische zorg zijn de belangrijkste medische prioriteiten’, zegt noodhulpdeskundige arts Mego Terzian. ‘De aanblik van de lijken in de straat is een grote bron van stress voor de overlevenden. Maar omdat het niet gaat om sterfgevallen door een infectieziekte, is er geen risico dat ze een epidemie veroorzaken.’

Voedsel en transport
Ondertussen zijn er grote problemen met de eerste levensbehoeften en het transport. De voedselvoorraden raken op en ook drinkwater is een grote zorg. Artsen zonder Grenzen voert het per tankwagen naar het Choscal ziekenhuis aan voor de patienten en de mensen in de omliggende wijk.

Hulpvluchten

Artsen zonder Grenzen is erin geslaagd twee vrachtvliegtuigen te laten landen op het vliegveld van Port-au-Prince. Andere vluchten zijn omgeleid naar de hoofdstad Santo Domingo van de Dominicaanse Republiek, ook vanwege het gebrek aan vliegtuigbrandstof in Haïti. De hulpverleners en materialen moeten dan via de weg naar Haïti. 25 nieuwe medewerkers zullen zich aan het einde van de dag bij de teams in Port-au-Prince voegen.

Verwoesting buiten stad
In Port-au-Prince zijn de noden overweldigend, maar de teams van Artsen zonder Grenzen krijgen ook berichten over zware verwoestingen en doden in kleinere steden vlakbij de hoofdstad. De teams zullen zo snel mogelijk naar die gebieden gaan om te kijken wat Artsen zonder Grenzen kan bijdragen. Mobiele klinieken zijn in voorbereiding. De teams bekijken ook of er weer verloskundige zorg opgezet kan worden. Die activiteit is altijd een prioriteit geweest voor Artsen zonder Grenzen in Port-au-Prince en moet worden voortgezet. Ook het bieden van psycho-sociale zorg voor getraumatiseerde aardbevingsslachtoffers moet worden voorbereid.

Beluister en lees interviews en achtergrondartikelen over onze noodhulp aan de aardbevingsslachtoffers

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen