UMCG start Centrum voor Neuromodulatie

Array

Het Universitair Medisch Centrum Groningen bundelt zijn jarenlange expertise en activiteiten op het gebied van neuromodulatie in één centrum. Neuromodulatie is een behandeling waarbij het zenuwstelsel wordt beïnvloed door elektrische prikkeling of door toediening van geneesmiddelen in het ruggenmergvocht. Voor patienten met bewegingsstoornissen, zoals de ziekte van Parkinson, en patienten met bepaalde pijnsyndromen of spasticiteit is neuromodulatie vaak de laatste behandelmogelijkheid. In het Centrum voor Neuromodulatie worden ook nieuwe toepassingen onderzocht. Zo is als experimentele behandeling neuromodulatie al toegepast bij patienten met zeer ernstig oorsuizen. Ook worden sinds kort kinderen met epilepsie behandeld die onvoldoende baat hebben bij medicijnen.

Patienten kunnen voortaan terecht op een multidisciplinair spreekuur neuromodulatie, waarbij specialisten van verschillende afdelingen zijn betrokken. Het voordeel hiervan is dat de patient tijdens één bezoek een advies krijgt over alle behandelmogelijkheden. Bij het centrum zijn specialisten van onder meer de afdelingen neurochirurgie, neurologie, anesthesiologie, revalidatie, cardiologie, urologie en KNO betrokken.

Stimulatie
Er worden verschillende neuromodulatieve behandelingen in het UMCG uitgevoerd. Een deel van de patienten met de ziekte van Parkinson – en ook patienten met andere (bewegings)stoornissen – kan worden geholpen met een neurochirurgische ingreep. Hierbij worden elektroden ingebracht in de hersenen en aangesloten op een soort pacemaker, die zorgt voor een continue elektrische stimulatie van bepaalde hersenkernen.
Ook elektrische stimulatie van het ruggenmerg voor pijn op de borst, chronische lage rug- en/of -beenpijn en andere chronische pijnaandoeningen is een vorm van neuromodulatie. Bij patienten met spasticiteit kan een geneesmiddel in het ruggenmergsvocht worden toegediend.

Expertisecentrum
De neuromodulatietechniek is in Nederland in enkele centra beschikbaar. De afdeling neurochirurgie van het UMCG vormt al vele jaren een van de expertisecentra op het gebied van neuromodulatie. Als enige universitair medisch centrum kan het UMCG neuromodulatie aanbieden voor een zeer brede groep patienten. Het centrum voor neuromodulatie verwacht ongeveer veertig nieuwe patienten per jaar te kunnen behandelen.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen