Mensen weten niet waar ze heen moeten

Array

Een partnerorganisatie van Cordaid Mensen in Nood is Caritas Haiti. Beide zijn onderdeel van werelds grootste katholieke netwerk van hulporganisaties Caritas Internationalis.Momenteel deelt Caritas Haïti tenten en dekens uit, verlenen eerste hulp en geestelijke ondersteuning. Ze raken echter snel door hun voorraden heen door het grote aantal getroffenen en velen zijn moeilijk te bereiken vanwege de slechte infrastructuur.

In de aangrenzende Dominicaanse Republiek zijn door Caritas/CRS voedselpakketten voor 50.000 mensen klaargemaakt en momenteel onderweg naar Haïti. Ieder pakket bestaat uit een emmer van vijf liter gevuld met sap, sardientjes, worst, pindakaas, noten, geblikt fruit, zwarte bonen en gezouten crackers. Schattingen over het aantal slachtoffers lopen uiteen, maar laatste berichten melden rond 50.000 doden, 300.000 daklozen en in totaal 3,5 miljoen getroffenen (bron: Verenigde Naties)

“Overal in de stad liggen stoffelijke overschotten op de straat. Er liggen nog steeds mensen onder het puin. De ziekenhuizen zijn overspoeld met gewonden en doden. Het risico van ziektes is erg groot. Straten en pleinen zijn vol met mensen die niet weten waar ze heen moeten.”(Caritas Haïti Head of Emergencies Joseph Jonidès Villarson) .

Bij Caritas is veel vraag naar medische goederen. Veel slachtoffers hebben fracturen en grote open wonden. Meer voedsel en water is onderweg over zee en land, maar door het ontbreken van voldoende hygiene en de warmte is het gevaar voor epidemieen groot. In de stad is te weinig ruimte om mensen onderdak te geven. Caritas zoekt daarom naar een locatie voor de inrichting van een kamp, waar het ook veiliger is dan in de stad.

Acht miljoen euro
In totaal is er op giro555 van de Samenwerkende Hulporganisaties nu acht miljoen euro ontvangen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen