Biotechnologie dwingt tot nieuwe keuzes

Array

De invloed van biotechnologie op onze samenleving neemt toe. Dit creeert kansen, maar roept ook vragen op. De Trendanalyse Biotechnologie 2009: Mondiaal momentum die op 19 januari in een symposium aangeboden wordt aan minister Cramer, licht deze kansen en vragen toe. Nederland zal de gevolgen ondervinden van internationale en snelle ontwikkelingen in de biotechnologie. Dit dwingt de overheid tot nieuwe keuzes. Wereldwijd dringt biotechnologie steeds meer door in onze samenleving, zoals in geneeskunde en voedselvoorziening.

Het bepalen van de volledige DNA-code van een patient zal bijvoorbeeld standaard zijn binnen tien jaar en de hielprik kunnen vervangen. Deze DNAcodes en ander lichaamsmateriaal van patienten kunnen worden opgeslagen in een database en grootschalig medisch onderzoek mogelijk maken. Het internationaal koppelen van deze databases bevordert wetenschappelijke vooruitgang. Lichaamsmateriaal en DNA zijn echter gemakkelijk naar een persoon te traceren, waardoor anderen mogelijk misbruik van bijbehorende medische gegevens kunnen maken. Hoe kan de overheid met aangepaste
regelgeving de privacy beschermen?

Ook de vooruitgang in het klonen van dieren roept vragen op. In Nederland is het klonen van dieren verboden. Kan en wil de overheid voorkomen dat bijvoorbeeld vlees van elders gekloond rundvee zijn weg vindt naar Nederlandse winkels? Een andere trend is de wereldwijde toename in de teelt van genetisch gemodificeerde (gg-) gewassen zoals maïs. Door deze toename zal er bij import steeds vaker vermenging zijn van gg-gewassen met conventionele gewassen. Moet de consument nog kunnen kiezen voor al dan niet ggo-vrij voedsel?
Veel maatschappelijke vragen bij het toekomstige gebruik van biotechnologie zijn niet nieuw. Door de snelheid en wereldwijde impact van de ontwikkelingen zijn er echter op korte termijn gevolgen te verwachten voor de Nederlandse samenleving. De Trendanalyse Biotechnologie 2009 behandelt de vijf belangrijkste trends op medisch, industrieel en agrarisch gebied en onderscheid daarin tien dilemma’s voor de overheid. Tijdens de aanbieding van de trendanalyse op 19 januari zal Jan Douwe Kroeske experts aan de tand voelen over de biotechnologische trends en dilemma’s. Hierna zal de voorzitter van de stuurgroep van de trendanalyse, professor Bastiaan Zoeteman, de trendanalyse overhandigen aan minister Jacqueline Cramer van VROM.
De Trendanalyse Biotechnologie 2009 is op verzoek van minister Cramer opgesteld, door een gezamenlijke inspanning van de Commissie Genetische Modificatie (COGEM), de Gezondheidsraad en de Commissie Biotechnologie bij Dieren (CBD). Daartoe heeft de door deze organisaties gevormde stuurgroep een projectcommissie ingesteld onder voorzitterschap van professor Wiebe Bijker, hoogleraar techniek en samenleving aan de Universiteit Maastricht. Het Centre for Society and Genomics (CSG) heeft ten behoeve van de trendanalyse de relatie tussen maatschappelijke thema’s en biotechnologische trends onderzocht. De resultaten van het CSG onderzoek zijn verwerkt in de trendanalyse.

Bron: COGEM & de Gezondheidsraad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen