Delen verpleeghuis kunnen tot woning dienen

Array

Rechtbank Zwolle heeft in een feitelijke procedure beslist dat het wonen in een verpleeghuis gecombineerd met verpleging niet uitsluit dat delen van het verpleeghuis op zichzelf tot woning dienen of volledig dienstbaar zijn aan woondoeleinden.In dat geval moet de waarde van die woondelen uit de heffingsgrondslag (WOZ-waarde van het verpleeghuis) worden gehaald voor de aanslag onroerendezaakbelasting ‘gebruik’. Dat de kamers/appartementen in het verpleeghuis niet geheel zelfstandig zijn, kan nog wel betekenen dat sprake is van een woonfunctie.

De rechtbank vond in de onderhavige procedure van belang dat de clienten langdurig in het verpleegtehuis verbleven, een eigen kamer/appartement en een gezamenlijke woonkamer hadden en zelf (onder begeleiding) kookten, en dat de kamers/appartementen van binnenuit afsluitbaar waren en door de clienten met eigen meubilair werden ingericht. De rechtbank droeg de gemeente op om opnieuw uitspraak te doen op het bezwaar.

Onderscheid
Eigenaren van woningen en eigenaren en gebruikers van niet-woningen, zoals bedrijfspanden, betalen jaarlijks onroerendezaakbelastingen (ozb). Het onderscheid tussen woningen en niet-woningen is om verschillende redenen van belang. Zo mogen gemeenten verschillende tarieven hanteren voor woningen en niet-woningen. De tarieven voor niet-woningen zijn doorgaans hoger dan die voor woningen.

Het onderscheid is verder van belang voor de heffing van het gebruikersdeel van de ozb. Met ingang van 1 januari 2006 is namelijk het gebruikersdeel van de ozb voor woningen afgeschaft. Verder geldt sinds 1 januari 2007 voor gebruikers van niet-woningen met een woongedeelte, dat de waarde van een onroerende zaak wordt verminderd met de waarde van delen van die onroerende zaak die in hoofdzaak (minimaal 70%) tot woning dienen of in hoofdzaak dienstbaar zijn aan woondoeleinden. Het is daarom van belang om nauwkeurig na te gaan welke delen van een onroerende zaak met verschillende gebruiksfuncties in hoofdzaak tot woning dienen of in hoofdzaak dienstbaar zijn aan woondoeleinden.

Bron: PWC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen