GSK gaat naar open source model voor ontwikkeling van malariamedicatie

Array
GlaxoSmithKline stelt informatie over 13.500 kandidaat-malariamiddelen gratis ter beschikking van de concurrentie. Die mag gebruik maken van de gegevens om er medicijnen tegen malaria mee te ontwerpen, zonder dat daarvoor royalties aan GSK zijn verschuldigd.Vijf onderzoekers van GSK hebben een jaar gewerkt om uit de twee miljoen moleculen tellende farmacologische bibliotheek van het bedrijf 13.500 stoffen te halen die potentieel hebben tegen malaria. Details over de scheikundige structuur, oplosbaarheid, opname, stofwisseling en toxicologie van die moleculen worden nu vrijgegeven aan andere bedrijven en universiteiten. Het is een ongewone stap voor de farma-industrie, die vanwege patentaanspraken doorgaans erg geheimzinnig doet over haar onderzoek.De stap van GSK kan dubbel onderzoek helpen voorkomen. Onderzoekers van bedrijven en/of universiteiten werken nu vaak aan hetzelfde vraagstuk zonder het van elkaar te weten. ‘Dan komt een universiteit vertellen dat ze een nieuwe molecuulstructuur heeft ontrafeld,’ zegt Timothy Wells van GSK op NatureNews, ‘en moeten wij zeggen dat we er zo al tien hebben’.

De stap van GSK volgt op de vrijgave, eerder deze week, van gegevens van het Belgische biotechbedrijf Galapagos. Info over een half miljoen kandidaat-medicijnen tegen diverse ziekten wordt met steun van de Britse Wellcome Trust openbaar gemaakt.

Bron : De Standaard

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen