Veel wantoestanden in verzorgingstehuizen’

Array

In een reportage van Omroep West wordt melding gemaakt van mishandeling van een vrouw in het Willem Dreeshuis in Den Haag. In verzorgingstehuizen zijn veel wantoestanden, zonder dat iemand daar weet van heeft. Volgens het Nationaal Ouderenfonds worden veel ouderen in verzorgingstehuizen mishandeld. Daar wordt vaak niets aan gedaan, omdat mensen bang zijn nog slechter verzorgd te worden. Ook is er meestal niet genoeg bewijs. De oorzaak is een tekort aan personeel en de verzorgers hebben geen tijd om extra zorg en aandacht te geven.Dit zegt het Nationaal Ouderenfonds. Een van die tehuizen zou verzorgingshuis Willem Drees in Den Haag zijn. Eind december zaten de bewoners nog dagenlang in de vrieskou en nu blijkt dat er ook verwaarlozing en mishandeling in het huis heeft plaatsgevonden. Het is niet de eerste keer dat Willem Drees in Den Haag negatief in het nieuws is. Eind december zaten de bewoners nog dagenlang in de vrieskou. Woordvoerder Max Grumbert van HWW Zorg, waar het Willem Dreeshuis nu onder valt, erkent de klachten.

Geluidsopnames in Willem Dreeshuis
Een verzorgende die de bewoonster van verzorgingshuis Willem Drees in Den Haag kleineerde, is opgenomen door een memorecorder van de dochter van de bewoonster. Op deze manier wilde zij de wantoestanden in het verzorgingshuis aan het licht brengen. Twee jaar geleden, toen het Willem Dreeshuis nog onder de overkoepelde zorginstelling Meavita viel, werd de licht dementerende moeder van Frances van Rijn in het verzorgingshuis opgenomen. In een paar maanden tijd zag Frances haar moeder zienderogen achteruit gaan.

Omdat het personeel klaagde dat haar moeder ’s nachts te veel herrie maakte, maakte dochter Frances geluidsopnames gemaakt van een nacht in het verzorgingshuis. Omroep West toonde de geluidsopnames die de dochter maakte van haar moeder en de verzorgende, die onder meer zegt: ‘Ik hoop dat je een keer flink valt en een been breekt.’ Haar moeder ligt op dat moment op de grond.Een halfjaar nadat mevrouw Schram werd opgenomen in het Willem Dreeshuis werd ze overgebracht naar verpleeghuis Eshoeve. Ze was toen erg verzwakt. In Eshoeve overleed ze tien dagen later. In de uitzending van Omroep West meldt het Nationaal Ouderenfonds dat in verzorgingstehuizen veel wantoestanden zijn zonder dat iemand daar weet van heeft, zoals mishandeling van ouderen door verzorgenden.

Beluister hier de opnames die de dochter maakte

Bron: Omroep West

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen