Actieve donorregistratie hard nodig

Array

Stichting 2 miljoen Handtekeningen roept ministier Klink van Volksgezondheid op werk te maken van actieve donorregistratie. De Hartstichting is blij met die oproep. “Zorg dat iedereen donor is, tenzij iemand aangeeft dat niet te willen”, aldus Hans Stam, directeur van de Hartstichting.

“En zet dit systeem om in concrete wetgeving. Alleen zo kunnen we het tekort aan donorregistraties aanpakken” vindt Stam verder.

De oproep van de Hartstichting volgt op het nieuws dat het aantal nieuwe donorregistraties in 2009 is gedaald, ondanks de landelijke campagne ‘Nederland zegt Ja’. Deze richt zich op 7 miljoen niet-geregistreerden en leverde tot nu toe 30.000 nieuwe registraties op.

Stam: “Wij zijn natuurlijk blij met de mensen die ja hebben gezegd en donor zijn geworden. Maar een echte doorbraak geeft het niet. Daar is meer voor nodig. Alleen een systeem van actieve donorregistratie kan het tekort aan donororganen oplossen.”

Wachtlijsten nauwelijks korter
De wachtlijsten voor orgaantransplantaties zijn vorig jaar nauwelijks korter geworden. Dat meldde de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) maandag. Op 1 januari van dit jaar stonden 1.289 mensen op een wachtlijst, een jaar eerder waren dat er 1.316. Jaarlijks sterven er bijna 200 mensen terwijl ze op de wachtlijst staan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen