Parel voor HEE

Array

Tijdens de GGZ Kennisdag op 21 januari werd de Parel van ZonMw uitgereikt aan Wilma Boevink, initiatiefnemer van HEE. HEE staat voor Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid. In HEE-groepen verkennen clienten met ernstig en langdurig psychisch lijden hun eigen kracht en mogelijkheden. Zij leren in deze groepen hun eigen pijnlijke ervaringen te zien als bron van kennis. Kennis die kan bijdragen aan hun herstel.

De deelnemers aan HEE-groepen delen ook hun ervaringskennis met anderen. Er worden studiedagen en cursussen over herstel georganiseerd voor andere clienten van de GGz en voor professionals. Dit helpt de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

Hulp door professionals kan immers niet alleen bijdragen aan herstel en empowerment maar ook de zelfstandigheid van clienten ondermijnen. Aandacht voor herstel betekent dan ook een andee manier van werken voor zorgverleners: met respect voor de ervaringsdeskundigheid van clienten. Die manier van werken sluit aan bij visies rond rehabilitatie binnen de GGGz.

De Parel van ZonMw werd uitgereikt door Jos de Beer, directeur van GGZ Nederland en bestuurslid van ZonMw. Bij afwezigheid van Wilma Boevink werd de prijs in ontvangst genomen door Hans Kroon (hoofd Re-integratie van het Trimbos-instituut) en Marianne van Bakel (coach/coördinator HEE van het Trimbos-instituut).

Het lectoraat Herstel, Empowerment, Ervaringsdeskundigheid (HEE)
Herstel
betekent het ontgroeien van de gevolgen van de psychische aandoening; de ontwikkeling van een nieuwe betekenis van en een nieuw doel in iemands leven. Empowerment betekent ‘eigenmachtig worden’ ofwel de ontdekking, ontwikkeling en toepassing van eigen kracht. Ervaringsdeskundigheid betekent het integreren van eigen en andermans ervaringen in collectieve kennis en deze overdragen aan anderen.
De nieuwe lector HEE is verbonden aan het Lectoraat Rehabilitatie van de Academie voor Sociale Studies aan de Hanzehogeschool Groningen. Het Trimbos-instituut en de Stichting Beschermende Woonvormen Utrecht financieren het lectorschap.

Lector Wilma Boevink
Drs. Wilma Boevink is sociaal wetenschapper en heeft ruime ervaring als psychiatrisch patient. Ze werkt als senior wetenschappelijk medewerker bij het Trimbos-instituut. Daarnaast is zij leider van het HEE-project, voorzitter van de stichting Weerklank en bestuurslid van het Europees Netwerk van Clienten van de Psychiatrie. Kennis uit een combinatie van al deze rollen brengt zij tot uiting in haar vele boeken, artikelen en lezingen – zowel in eigen land als internationaal. Boevink hoopt binnenkort te promoveren op de vraag wat mensen met ernstige en ontwrichtende psychische aandoeningen effectief doen om zichzelf te helpen.

Bekijk hier de video over het lectoraat Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid op de website van de Hanzehogeschool Groningen.

Bron: Trimbos

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen