Nieuwe marker van hartfalen geïntroduceerd in Nederland

Array

BG Medicine krijgt CE-markering voor galectin-3-test
BG Medicine, Inc., een particuliere onderneming, gericht op het ontdekken van biomarkers en in-vitrodiagnostiek, kondigde vandaag de introductie aan van een nieuwe, CE-gemarkeerde bloedtest voor de meting van galectin-3 waarden. Dit eiwit, waarvan onderzoekers van de Universiteit van Maastricht als eersten aantoonden dat het een integrale rol speelt bij de ontwikkeling en progressie van hartfalen, kan artsen helpen patienten met hartfalen beter te beoordelen en te behandelen.

Dr. Pieter Muntendam, President en CEO van BG Medicine: “Hartfalen is een van de meest uitdagende en kostbare medische aandoeningen. Met meer dan 6 miljoen mensen in Europa die aan complicaties gerelateerd aan hartfalen lijden, en 1-2% van de totale medische zorgkosten die op dit gebied worden gemaakt, kunnen nieuwe markers zoals galectin-3 een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van zowel de behandeling van hartpatienten als het verlagen van de kosten voor behandeling van hartpatienten. Onze BGM Galectin-3™ test is ontworpen, geoptimaliseerd en gevalideerd, rekening houdend met de complexiteiten van hartfalen,  om het beter kunnen identificeren van die patienten met het hoogste risico te faciliteren.”

Galectin-3 is een eiwit dat een rol speelt bij de biologische functies met betrekking tot de initiatie en progressie van cardiale fibrose en littekenvorming, een belangrijke oorzaak van hartfalen. Onderzoeken hebben aangetoond dat galectin-3 waardevol inzicht kan bieden in hartfalen en de onderliggende ziekteprocessen.

Over hartfalen en Galectin-3
Hartfalen is een veelvoorkomende ernstige aandoening die alleen in Europa en de Verenigde Staten al rond de 12 miljoen mensen treft. Hartfalen is een heterogene aandoening die zich klinisch op verschillende, complexe manieren manifesteert en veel verschillende oorzaken kent. Het is een van de weinige medische aandoeningen die nog steeds wordt gedefinieerd en benaderd op basis van klinische tekenen en symptomen, in tegenstelling tot de achterliggende etiologie of ziekteontwikkeling. Dankzij vergevorderde kennis van vele andere vergelijkbare aandoeningen kunnen wij door middel van inzicht in het ziekteproces nu gebruikmaken van therapie die de ziekte beïnvloedt, in plaats van de tekenen, symptomen en complicaties te behandelen. BG Medicine gelooft dat de meting van galectin-3 artsen en wetenschappers inzicht kan verschaffen in het ziekteproces van hartfalen en bovendien de ontwikkeling en introductie van een specifieke en gerichte therapie mogelijk maakt.
De rol van galectin-3 bij het optreden van hartfalen kwam voor het eerst bij toeval aan het licht. Een Nederlandse onderzoeksgroep bestudeerde hartfalen bij ratten en ontdekte dat ratten met een verhoogde waarde van het galectin-3-gen hartfalen ontwikkelden. De wetenschappers voerden een reeks onderzoeken uit, waarbij het galectin-3-eiwit onder meer werd toegediend in de ruimte rond het hart. Deze blootstelling aan galectin-3 veroorzaakte een verhoogde productie en aanwezigheid van collageen in de linkerhartkamer en verminderde het normale pompvermogen van het hart.
De onderzoekers namen ook biopsies af van patienten die een hartoperatie ondergingen en toonden opnieuw aan dat de harten van patienten met hartfalen verhoogde activiteit van galectin-3 vertoonden ten opzichte van patienten zonder hartfalen.
Hartfalen komt veel voor bij patienten met een gevorderde aandoening van de kransslagaders of bij personen die een hartaanval hebben overleefd. Beschadiging van de hartspier leidt tot een ontsteking, gevolgd door een wondgenezingsproces. Hierbij wordt van galectin-3 afhankelijke fibrose gevormd, wat littekens achterlaat. Dit is doorgaans een bevorderlijk en zichzelf regulerend herstelmechanisme. In sommige gevallen zet dit proces zich echter voort en worden de vorm en functie van het hart gewijzigd. Dit proces wordt adverse remodelling genoemd.
Steeds meer bewijs uit de onderzoekswereld wijst erop dat galectin-3 een centrale rol speelt in het proces van adverse remodelling dat tot hartfalen leidt bij patienten met een aandoening van kransslagaders of bij personen die een hartaanval hebben overleefd. BG Medicine gelooft tevens dat de rol die galectin-3 speelt in de ontwikkeling van het hartfalen en de bijbehorende verhoogde sterfkans mogelijkheden biedt gerichte behandelmethoden te ontwikkelen.
Meer informatie over galectin-3 vindt u op www.galectin-3.com.
Over de BGM Galectin-3â„¢-test
De BGM Galectin-3â„¢-test is nu beschikbaar voor klinische toepassing in de Europese Unie als hulpmiddel bij de stratificatie van patienten bij wie hartfalen is geconstateerd. De distributie van de test is in Europa in handen van het Leidse Kordia B.V. Voor productinformatie in de Europese Unie kunt u terecht op www.bgmgalectin-3.com. De test wordt nog niet te koop aangeboden in de Verenigde Staten of andere landen buiten de Europese Unie. Het bedrijf heeft een 510(k)-aanvraag ingediend om van de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) een vergunning te krijgen voor verkoop van de test in de Verenigde Staten.
BG Medicine heeft een exclusieve wereldwijde licentie op het gebruik van het intellectuele eigendom van ACS-Biomarker’s Galectin-3. ACS Biomarker is een bedrijf dat is afgeleid van het Medisch Centrum van de Universiteit van Maastricht voor valorisatie  van Biomarker ontdekkingen door het Cardio Vasculair Onderzoeksinstituut Maastricht, oftewel CARIM.
Over BG Medicine
BG Medicine is een life sciences onderneming die zich richt op het ontdekken, ontwikkelen en commercialiseren van nieuwe diagnostieken op basis van biomarkers, met als doel de patientenresultaten te verbeteren en de kosten van de gezondheidszorg te beperken. BG Medicine zet haar technologische platform in ten behoeve van snelle en kostenefficiente ontdekking van nieuwe, hoogwaardige diagnostische biomarkers, op een brede verscheidenheid aan therapeutische gebieden.
Meer informatie over BG Medicine is verkrijgbaar op
http://www.bg-medicine.com.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen