Operatierobot “Da Vinci” in Rijnstate

Array

Patienten die een prostaatoperatie ondergaan in Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem worden met ingang van deze week geopereerd door urologen die gebruik maken van een robot. De eerste ingreep waarbij de robotchirurgie in Arnhem werd toegepast, had zaterdag plaats. Uroloog Carl Wijburg, die de ingreep uitvoerde, schat in dat de komende weken telkens twee patienten met behulp van de Intuïtie Da Vinci SI-robot worden geopereerd.

De Alysis Zorggroep beschikt vanaf januari 2010 over een geavanceerde operatierobot, de Intuitive Da Vinci SI. Deze bestaat uit vier mechanische armen die bediend worden door de chirurg. De chirurg voert via een driedimensionaal beeld de operatiehandelingen uit. De Alysis Zorggroep zet de robot in eerste instantie in voor verwijdering van de prostaat bij patienten met prostaatkanker. De robot vertaalt de bewegingen van de chirurg met extreme precisie, waardoor omliggend weefsel optimaal wordt gespaard. De kans op complicaties neemt hierdoor af en het herstel verloopt sneller.

De Da Vinci robot is gemaakt voor de zogenoemde laparoscopische ingrepen, de kijkoperaties. Per januari 2010 wordt de robot in ziekenhuis Rijnstate gebruikt voor alle operaties van prostaatkanker waarbij de kanker nog niet is uitgezaaid. Later wordt de robot ook ingezet voor operatieve verwijdering van blaas- en nierkanker.

Da Vinci voordeel

Door het gebruik van de Da Vinci robot hoeft slechts een aantal kleine sneetjes in het lichaam van de patient te worden gemaakt. Daar doorheen worden de operatie-instrumenten ingebracht: de operatie speelt zich ‘onderhuids’ af.
Bij het gebruik van de Da Vinci beschikt de chirurg over een driedimensionaal beeld, dat ook nog 10 tot 20 maal kan worden vergroot. Met zijn vingers stuurt de chirurg de instrumenten, waarbij trillingen van de hand worden weggefilterd door de robot. De Da Vinci robot voorziet de chirurg dus van een veel beter zicht en geeft hem fijnere vingerbewegingen, waardoor veel preciezer kan worden geopereerd.
Zo blijft het operatiegebied beperkt in omvang, raakt minder omliggend weefsel beschadigd, is er minder bloedverlies, minder pijn en minder littekenweefsel. Het herstel verloopt hierdoor sneller en de kans op complicaties neemt af. In het geval van operatieve verwijdering van de prostaat heeft de patient minder kans op onder andere erectiestoornissen en urineverlies. Bovendien is voor de chirurg het opereren minder vermoeiend en is de operatieduur korter.

Investering in kwaliteit

De aanschaf van de Da Vinci is voor de Alysis Zorggroep een investering in de kwaliteit van zorg. Gert de Bey, voorzitter van de Raad van Bestuur, licht toe: “Rijnstate is een topklinisch ziekenhuis waarin opleiding en innovatie hoog in het vaandel staan. We streven ernaar voorop te lopen bij medische ontwikkelingen. Bij alle innovatievraagstukken wegen we het te investeren bedrag af tegen de verbetering van de zorgkwaliteit. In het geval van de robotchirurgie blijkt heel duidelijk dat de investering de kwaliteit van zorg en dus het belang van de patient ten goede komt. Onze investering is bovendien mogelijk doordat zorgverzekeraars voor een operatie met Da Vinci een passende vergoeding ter beschikking stellen.”

Samenwerking andere ziekenhuizen

Om optimaal gebruik te maken van de nieuwe operatietechniek en uiteindelijk een aantal van 200 operaties per jaar uit te voeren, biedt de Alysis Zorggroep collega-ziekenhuizen in haar omgeving de mogelijkheid ook hun patienten door te verwijzen naar ziekenhuis Rijnstate voor een operatie met de Da Vinci.

Rijnstate wil op jaarbasis tweehonderd patienten met prostaatkanker op deze manier opereren. Later dit jaar volgen patienten met blaas- en mogelijk ook nierkanker.

Bron: Alysis Zorggroep

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen