Verschil in levensverwachting mannen en vrouwen wordt kleiner

0
292

De levensverwachting van in Nederland geboren meisjes in 2008 bedroeg 82,3 jaar. Dat is 4 jaar hoger dan die van jongens (78,3 jaar). Sinds 1980 is het verschil in levensverwachting tussen de seksen kleiner geworden. Mannen boekten vanaf 1980 een winst van 5,8 jaar, vrouwen zijn gemiddeld 3,1 jaar ouder geworden. De verklaring is de sterke daling van de sterfte: ondanks de vergrijzing is in de periode 2002–2007 het aantal sterfgevallen ieder jaar gedaald.

Nederlandse meisjes zakken op Europese ranglijst
Op de Europese ranglijst van de levensverwachting zijn Nederlandse meisjes tussen 1996 en 2006 flink gezakt, van plaats 6 naar plaats 12. Zij hebben in de periode 1996–2006 slechts 1,5 jaren aan levensverwachting gewonnen. Jongetjes kregen er 3,0 levensjaren bij en schoven van plaats 5 naar plaats 4 op de ranglijst. De levensverwachting van jongetjes is inmiddels vergelijkbaar met die van Spaanse jongens. Zweden en Italianen hebben echter een beduidend hogere levensverwachting.

Het laagst staan mannen en vrouwen in de Baltische staten. Een Lets jongetje had bij geboorte in 2006 een levensverwachting van 65 jaar, een meisje wordt weliswaar ruim 11 jaar ouder, maar met 76,3 jaar is de levensverwachting niettemin de laagste van alle vrouwen uit de EU-25.

Arie de Graaf

Bron: CBS; Nederland langs de Europese meetlat

Vorig artikelAutismeweek 2 t/m 10 april
Volgend artikelElisabeth eerste ziekenhuis met unieke 3 Tesla MRI
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.