Herstel verstoorde biologische klok

Array

Agomelatine nieuwe behandeloptie voor artsen en patienten met depressieve stoornissen
Vanaf vandaag is er sinds lange tijd een innovatief antidepressivum beschikbaar voor mensen met depressieve klachten: agomelatine. Dit nieuwe geneesmiddel werkt anders de bestaande antidepressiva: het herstelt de verstoorde biologische ritmes bij depressieve patienten. Bij 90% van de patienten met een depressie zijn deze ritmes uit balans1.

Veel voorgeschreven antidepressiva zijn serotonine heropnameremmers (SSRI’s of SNRI’s). In vergelijking met deze middelen is agomelatine effectief en heeft het een gunstig bijwerkingenprofiel. Gebruikers hebben minder last van onder meer maag/darmklachten en seksueel disfunctioneren. 2,3,4,5

Daarnaast zorgt het in tegenstelling tot veel andere middelen niet voor een toename van het gewicht en vertoont het geen onttrekkingsverschijnselen5.

“Eindelijk is er na zo’n dertig jaar een nieuwe medicamenteuze behandeloptie beschikbaar voor mensen met depressieve stoornissen. We hebben de ervaring dat ca. 40% van de patienten binnen de eerste vier weken stopt met antidepressiva vanwege bijwerkingen. Agomelatine heeft een toegevoegde waarde vanwege het andere werkingsmechanisme en is daarom van belang als nieuwe behandelmogelijkheid voor ons als medische professie en uiteraard voor de patienten”, zegt psychiater Leo Timmerman verbonden aan GGZ Drenthe.

Agomelatine is geregistreerd en vanaf 1 februari beschikbaar in Nederland. Het geneesmiddel is alleen op doktersrecept verkrijgbaar en wordt volledig vergoed. Agomelatine wordt onder de naam Valdoxan door Servier Pharma op de markt gebracht.

Referenties:

1 Germain A, Kupfer DJ. Cirdadian rhythm disturbances in depression. Hum Psychopharmacol Clin Exp 2008 Oct;23(7): 571-85.

2 Kasper S, Laigle L, Baylé F. Eur Neuropsychopharmacol. 2008;18(suppl4):S336.Abstract P2c022.

3 Lemoine P, Guilleminault C, Alvarez E. J Clin Psychiatry. 2007;68:1723-1732.

4 Kennedy SH, Rizvi S, Fulton K, Rasmussen J. J Clin Psychopharmacol. 2008;28:329-333.

5 IBI-tekst agomelatine

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen