BTN roept Staatssecretaris de Jager van Financiën op duidelijkheid te scheppen voor ZZP-ers

Array

BTN maakt zich zorgen over continuïteit AWBZ-zorg
De vraag naar zorg neemt door vergrijzing toe en de inzet van een grote groep zelfstandige, vaak herintredende zorgverleners, kan de tekorten aan medewerkers in loondienst opvangen. Om te kunnen voldoen aan de vraag van de klant en tevens goede en professionele zorg te kunnen leveren, is flexibele inzet van zorgverleners noodzakelijk. Flexibele inzet die niet in alle situaties ingevuld kan worden door zorgverleners in loondienst maar juist vragen om de inzet van zelfstandige zorgverleners. Met name bij 24-uurszorg, nachtzorg en palliatieve zorg is de inzet van zelfstandig zorgverleners noodzakelijk. Noodzakelijk om de gewenste kwaliteit te kunnen leveren en noodzakelijk om de zorg betaalbaar te houden. Juist in deze zorgsituaties is de inzet van zelfstandige zorgverleners onontbeerlijk. BTN maakt zich dan ook grote zorgen om de continuiteit van zorg binnen zorg in natura en roept de Staatssecretaris van Financien op om op korte termijn duidelijkheid te scheppen.

In een tijd waarin flexibiliteit en clientkeuze centraal staan, kiezen hoogopgeleide professionele zorgverleners steeds meer voor een status als zelfstandig ondernemer. Ook clienten geven aan de inzet van zelfstandig zorgverleners te waarderen. Maar ondanks de positieve effecten van flexibilisering van arbeidstijd en zorgverlening worden ZZP-ers nog steeds in het ongewisse gelaten. De Belastingdienst heeft geen antwoord op de vraag hoe binnen de Kwaliteitswet de controle op kwaliteit van dienstverlening door de zorgorganisaties getoetst en geborgd kan worden zonder dat dit bij de inzet van zelfstandig zorgverleners leidt tot een door de Belastingdienst veronderstelde dienstbetrekking. BTN is al drie jaar bezig duidelijk te krijgen over de wijze waarop naast het meer gangbare model van inzet van professionals in loondienst ook een plaats verworven kan worden voor de zelfstandig zorgverleners in de thuiszorg.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen