Leefstijl Utrechters verbeterd, maar nog steeds gezondheidsproblemen

Array

De resultaten van het actieprogramma ‘Beweging in gezondheid, Utrecht gezonder in 2010’ en van de Volksgezondheidsmonitor Utrecht 2010 zijn vandaag gepresenteerd op een symposium. De meeste Utrechters (86%) ervaren hun gezondheid als goed. In Utrecht komen – net als in de andere drie grote steden – wel meer gezondheidsproblemen voor dan in Nederland als geheel.

Uit de vorige Volksgezondheidsmonitor (2006) kwam naar voren dat de gezondheidstoestand in bepaalde wijken aanzienlijk slechter was dan in andere. In antwoord hierop intensiveerde het stadsbestuur het volksgezondheidsbeleid, resulterend in het actieprogramma ‘Beweging in gezondheid’.

Resultaten actieprogramma Beweging in gezondheid
Enkele resultaten van het actieprogramma zijn:
– Gezond gewicht: het percentage kinderen met overgewicht is in heel Utrecht afgenomen. Dit is het sterkst zichtbaar in de wijk Overvecht: van 27% in 2005 (start wijkaanpak Gezond Gewicht Overvecht) tot 20% nu. De leefstijl van kinderen is verbeterd en de Utrechtse jeugd is meer gaan ontbijten en bewegen.
– Jeugd en gezondheid: zeven Jeugdadviesteams worden ingeschakeld bij problematische opvoed- en opgroeisituaties en alle inwoners kunnen met vragen en problemen terecht bij de tien Opvoedbureau’s in de wijken.
РGezondheid van en zorg voor dak- en thuislozen: 1150 dak- en thuislozen zijn onder dak of in zorg. Er zijn nu zeven hostels; er is nog ̩̩n van de drie zorgcentra (bedoeld voor buitenslapende harddrugsverslaafden) over. Met het project preventie huisuitzetting wil de gemeente voorkomen dat mensen op straat komen. In 2008 ging het om 428 (dreigend) dak- en huislozen. In de afgelopen periode is het aantal huisuitzettingen gehalveerd.
– Prostitutie: het tippelen op De Baan is gereguleerd. Het uitstapprogramma is succesvol, vooral verslaafde vrouwen stappen uit. In 2009 waren dat er in ieder geval tien.
Speerpunten van het actieprogramma zijn: gezond gewicht, psychosociale gezondheid, gezonde jeugd, preventie van alcohol- en druggebruik en de gezondheid van en zorg voor dak- en thuislozen. De aanpak van de gemeente heeft als doel om veranderingen in de omgeving en in leefstijl te realiseren. Dit is versterkt door de intensieve meerjarige samenwerking met Agis in Utrecht gezond!

Conclusies Volksgezondheidsmonitor Utrecht 2010
Belangrijke conclusies zijn:
– Een aantal aandoeningen is van 2003 tot 2008 licht toegenomen, zoals beroertes, hartkwalen en –infarcten en diabetes.
– De leefstijl van Utrechters is verbeterd, zo is overgewicht bij volwassenen gestabiliseerd. Toch heeft nog 28% van de Utrechters overgewicht en 10% obesitas. Utrechters bewegen meer (62% doet dat nu voldoende, dat was 57%), ontbijten vaker (minimaal vijf dagen per week: 84%, dat was 81%) en roken minder (25% nu, dat was 32%).
– 13% van de Utrechters drinkt overmatig alcohol, 11% heeft een problematisch alcoholgebruik. Dit komt relatief vaak voor bij autochtone, hoger opgeleide Utrechters.
– De psychosociale gezondheid laat nog geen aantoonbare verbetering zien.
– Eenderde van de Utrechters is eenzaam, 7% is zelfs sterk eenzaam.

De Volksgezondheidsmonitor (VMU) wordt elke vier jaar uitgevoerd. Het geeft een overzicht van de staat van de gezondheid van de Utrechters en van de factoren die daarop van invloed zijn. Dit onderzoek is één van de pijlers van het Utrechtse volksgezondheidsbeleid. Het stadsbestuur blijft werken aan een verbetering van de gezondheid van alle Utrechters.

Bron: Utrecht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen