Lancering lesmodule orgaandonatie voor basisscholen

Array

Op 11 februari zal Klokhuis-presentatrice Lisa Wade in aanwezigheid van een groep basisschoolleerlingen op feestelijke wijze een speciale lesmodule presenteren in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Deze digitale lesmodule, te vinden op www.donordenkers.nl, is bedoeld om leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs op een neutrale manier voor te lichten over orgaan- en weefseldonatie.

NTS-Donorvoorlichting en UMCG ontwikkelden de digitale lesmodule, in opdracht van het ministerie van VWS, samen met bureau Podium. Aanleiding voor de ontwikkeling van de lesmodule zijn de uitkomsten van landelijk onderzoek, uitgevoerd door donorcoördinator Marion Siebelink van het UMCG. Hieruit blijkt onder meer dat basisscholen openstaan voor informatie over orgaan- en weefseldonatie.

Uit een internetenquête onder 2.700 kinderen van acht tot vijftien jaar blijkt bovendien, dat ruim zestig procent van de kinderen zelf wil meebeslissen of hij of zij donor wordt of niet. Siebelink doet promotieonderzoek naar de factoren die een rol spelen bij orgaandonatie door kinderen. Gemiddeld staan er in Nederland 30 kinderen op de wachtlijst voor transplantatie.

Donordenkers
De lesmodule die in samenwerking met leerkrachten is ontwikkeld, is goed in te passen in het lesprogramma van het basisonderwijs, bijvoorbeeld in de biologieles. Het geeft leerlingen de mogelijkheid om met elkaar en hun ouders in gesprek te gaan over orgaandonatie en donorregistratie. Aan de hand van animatiefiguren Donnie en Rezi worden vragen beantwoord als: Hoe werken onze organen en weefsels? Wat gebeurt er als de organen of weefsels niet meer naar behoren werken? Welke organen kun je doneren? En hoe werkt een transplantatie? De namen van Donnie en Rezi verwijzen naar de Engelse termen voor ‘donor’ en ‘recipient’ (ontvanger) . De lesmodule is vanaf 11 februari op www.donordenkers.nl beschikbaar.

Bewustwording
De meeste kinderen die op de wachtlijst staan, hebben een orgaan of weefsel nodig dat afkomstig is van een ander kind, omdat organen en weefsels van volwassenen vaak te groot zijn. Met de lesmodule kan de bewustwording over orgaandonatie worden vergroot en kunnen kinderen samen met hun ouders een weloverwogen keuze maken.

Donorregistratie van minderjarigen
Minderjarigen kunnen vanaf hun twaalfde jaar hun wens in het Donorregister laten opnemen. Indien een minderjarige heeft vastgelegd dat hij of zij donor wil zijn, kunnen ouders of voogden de wilsbeschikking van kinderen tot zestien jaar teniet doen. Vanaf zestien jaar heeft iemand volledige beslissingsbevoegdheid en geldt de eigen wilsverklaring.

NTS-Donorvoorlichting
Sinds 1 januari 2010 is de voorlichting aan het Nederlandse publiek op het gebied van orgaan- en weefseldonatie ondergebracht bij de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). De NTS was altijd al verantwoordelijk voor de verbetering van de orgaan- en weefseldonorwerving in ziekenhuizen. Nu is één loket voor orgaan- en weefseldonatie gecreeerd, waar alle informatie over het onderwerp wordt gebundeld.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen