IGZ: Luchtbehandeling en gedrag in OK’s Atrium MC Heerlen onvoldoende

Array

Atrium Medisch Centrum met locaties in Heerlen en Brunssum heeft per direct besloten de operaties op beide locaties waarbij implantaten (onder meer knieen,heupen en stents) worden ingebracht te staken. De Raad van Bestuur heeft dit besluit genomen na een onaangekondigd bezoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) aan het operatiekamercomplex in Heerlen. Ook andere geplande en spoedoperaties worden zoveel mogelijk verplaatst naar omliggende ziekenhuizen. De operatiekamers zijn uitgerust met installaties voor luchtbehandeling die niet voldoen aan de huidige eisen. Ook is het gedrag van OK-professionals op het gebied van infectiepreventie onvoldoende. Het gevaar voor postoperatieve wondinfecties is daardoor groter dan zou moeten.

Daarnaast heeft de IGZ geconstateerd dat communicatie, overdracht en medicatieveiligheid onvoldoende was. De IGZ eist van het ziekenhuis dat op de kortst mogelijke termijn de noodzakelijke verbeteringen worden doorgevoerd.

De Raad van Bestuur van Atrium MC erkent de constateringen van de IGZ en zal er zo spoedig mogelijk voor zorgen dat de richtlijnen voor infectiepreventie, communicatie, overdracht en medicatieveiligheid in acht worden genomen. Zo snel mogelijk zullen nood-operatiekamers worden ingericht. Deze operatiekamers worden pas in gebruik genomen op het moment dat de IGZ deze heeft goedgekeurd.

De Raad van Bestuur acht het verantwoord dat tot die tijd onder strikte naleving van de infectiepreventierichtlijnen nog wel operaties kunnen worden uitgevoerd, die uit medisch oogpunt niet kunnen wachten. Dit betreft ook zo nodig spoed-keizersnedes. Mits aan deze voorwaarden wordt voldaan gaat de IGZ hiermee akkoord en zij zal deze afspraken ook nauwkeurig toetsen.

Bovenstaande is aanleiding voor de IGZ Atrium MC onder verscherpt toezicht te plaatsen.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen