Dagopnamen ziekenhuis verdrievoudigd

Array

De afgelopen 15 jaar is het totale aantal dagopnamen in het ziekenhuis zeer sterk gestegen. Bij het aantal opnamen met minstens één overnachting, de klinische opnamen, was dit niet het geval. Deze en andere trends in ziekenhuisopnamen zijn te zien in de nieuwe visualisatie van ziekenhuisopnamen.Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag op basis van cijfers van 1993 tot en met 2007.

In 2007 waren er 995 dagopnamen per 10 duizend inwoners in het ziekenhuis. Dat is bijna 3 keer zoveel als in 1993. Dat komt onder meer doordat voor steeds meer behandelingen geen klinische opname meer nodig is, en een dagopname volstaat. Verder is vanaf 2001 extra geld beschikbaar gekomen voor het wegwerken van wachtlijsten, hierdoor zijn zowel de dagopnamen als de klinische opnamen gestegen. Ook zijn er nieuwe behandelingen beschikbaar gekomen die vooral tijdens dagopnamen uitgevoerd worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de behandeling van Multiple sclerose (MS), reuma en psoriasis.

Zes keer zoveel dagopnamen voor MS
Het aantal dagopnamen per 10 duizend inwoners voor MS verzesvoudigde tussen 1993 en 2007. Tijdens de behandeling van MS wordt tegenwoordig vaker overgegaan op het toedienen van specifieke medicatie via infusen tijdens een dagopname. Een dergelijke behandeling wordt ook steeds vaker toegepast bij reumapatienten. Het aantal dagopnamen voor reuma is de afgelopen 15 jaar dan ook gestegen van 0,2 tot 10,3 opnamen per 10 duizend inwoners. Die stijging deed zich vooral voor tussen 2000 en 2003, toen deze behandeling geïntroduceerd werd bij reumapatienten.

Dagopnamen ziekenhuis voor enkele diagnosen

Ook de dagopnamen voor psoriasis zijn sterk toegenomen. Dit komt door de opkomst van bepaalde therapieen voor psoriasis zoals een behandeling met UV-licht na een zoutwaterbad, behandeling met zalf, of behandeling met infusen. Deze behandelingen vinden tegenwoordig steeds vaker in dagbehandelingscentra plaats.

Bron: CBS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen