‘Marktwerking verschraalt oogheelkundige zorg’

Array
Het is zorgelijk dat commerciele oogklinieken vaak kiezen voor een beperkt pakket aan zorgdiensten, de druk op universitaire ziekenhuizen neemt daardoor toe. Dat stelt Saskia Imhof, hoogleraar oogheelkunde bij het UMC Utrecht, in haar oratie van 15 februari aan de Universiteit Utrecht.

“Oogartsen die kiezen voor een oogkliniek buiten het ziekenhuis kunnen niet altijd de integrale zorg leveren”, zegt Saskia Imhof in haar oratie. “Ik vind dat een verschraling van de oogheelkunde en een verlies voor het vak en voor de patienten. Spoedeisende patienten buiten kantoortijden of patienten met complicaties kloppen alsnog aan bij specialisten in de ziekenhuizen. Ik vind het ook vervelend dat collega’s concurrenten worden in plaats van samenwerkingspartners. Samenwerking en doorverwijzen worden daardoor steeds minder vanzelfsprekend.”

Imhof is hoofd van de afdeling Oogheelkunde van het UMC Utrecht en voorzitter van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG). Zij uitte haar zorgen afgelopen maandag, 15 februari, tijdens haar oratie in het Utrechtse Academiegebouw.

Volgens de nieuwe hoogleraar blijft de kwaliteit en de breedte van het oogheelkundig vak veel beter gewaarborgd wanneer bedrijfsmatige constructies binnen de muren van het ziekenhuis worden opgezet.

In haar oratie stelde Imhof verder dat excelleren in wetenschappelijk onderzoek alleen mogelijk is wanneer klinische afdelingen en laboratoria samenwerking zoeken.

De afdeling Oogheelkunde van het UMC Utrecht is het Nederlandse expertisecentrum voor immunologische aandoeningen en infecties van de ogen. Hierop komt nog meer focus te liggen door nieuw te starten onderzoek. Daarnaast heeft de afdeling als speciale aandachtsgebieden: netvliesoperaties, hoornvliesaandoeningen en kinderoogheelkunde.

Bron: UU



Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen