Stap vooruit voor mensen met motorische beperkingen

Array

SWIFT Prijs voor KU Leuven
De Katholieke Universiteit Leuven krijgt de SWIFT Prijs, die de kloof tussen mens en technologie wil verkleinen, voor haar project ter ontwikkeling van een intelligent tekstueel en verbaal communicatieapparaat voor mensen met motorische beperkingen (mind speller)

De prijsuitreiking heeft op woensdag 24 februari 2010 bij SWIFT in Terhulpen plaats gevonden.

Na zijn twaalfde projectoproep heeft het SWIFT Fonds besloten de SWIFT Prijs ten bedrage van 50.000 euro toe te kennen aan de Katholieke Universiteit Leuven, die in haar Computational Neuroscience Research Group van het laboratorium voor Neurofysiologie (Faculteit Geneeskunde) een communicatieapparaat van de nieuwe generatie voor mensen met motorische beperkingen (mind speller) heeft ontwikkeld.

Professor Van Hulle en zijn onderzoeksteam hebben het paradigma van het huidige model van een mind speller aangepast, evenals de programmatuur die de impulsen uit de hersens van de patient decodeert, met als resultaat dat het apparaat sneller en betrouwbaarder functioneert. Het registreert de hersenactiviteit van de patienten dankzij een draagbare en niet-invasieve voorziening (minder elektroden, zakcomputer…).

De gebruikers, voornamelijk slachtoffers van cerebrovasculaire accidenten en andere mensen met een neurologische ziekte, zullen dankzij het apparaat in staat zijn beter te communiceren met hun omgeving en hun sociale leven te verbeteren. Doordat het toestel een digitale tekst produceert, zullen zij bijvoorbeeld ook brieven of e-mails kunnen schrijven.

Het SWIFT Fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, werd in 1997 door SWIFT opgericht met als doel een prijs van 50.000 euro uit te reiken aan een project van hoge kwaliteit – Belgisch of Nederlands – dat dankzij een vernieuwend gebruik van technologie mensen dichter bij elkaar brengt. Het Fonds doet een nieuwe projectoproep in juni 2010. www.kbs-frb.be

SWIFT is een coöperatieve die eigendom is van de sector zelf en die een eigen communicatieplatform, producten en diensten aanbiedt aan ruim 8.900 bankinstellingen, beleggingsbeheerders en bedrijven in meer dan 200 landen.  www.swift.com

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen