HIG bouwt vraagspecifiek datacentrum voor Gelre ziekenhuizen Apeldoorn

0
238

Technisch dienstverlener HIG bouwt momenteel enkele voormalige verzorgingskamers van de Apeldoornse vestiging van Gelre ziekenhuizen om tot een hoogwaardig nieuw datacentrum. De voormalige personeelsflat De Wijerd annex ziekenhuisgebouw, waarin het bestaande datacentrum is opgenomen, staat op het punt om te worden gesloopt. Aangezien de continuïteit van de bedrijfsvoering van het ziekenhuis staat of valt met de beschikbaarheid van de ICT-voorzieningen is gekozen voor een compleet nieuwe fysieke ruimte (Room in Room) met geavanceerde elektrotechnische en datatechnische installaties. Het datacentrum is daarbij ontworpen conform de wensen en eisen van deze gebruiker.

In de tender die door de opdrachtgever was uitgeschreven, onderscheidde HIG zich door de vraagspecifieke filosofie. Niet aankomen met standaardproducten maar een – productonafhankelijk – datasysteem ontwerpen en bouwen, opdat de opdrachtgever verzekerd is van doeltreffende  ICT-voorzieningen. Met name de aan het klimaatsysteem gestelde energieprestatie- en geluideisen, de minimale beschikbare opstellingsruimte en de vereiste korte realisatietijd (18 weken) betekenden een forse uitdaging bij dit project. In ontwerp en engineering zijn deze opgaven inventief geklaard. Op die manier werd de tender gewonnen.

De realisatie van het nieuwe datacentrum omvat een veelheid aan werkzaamheden. Zo wordt de fundatie van de bouwkundige vloer verzwaard, een bestaande ruimte van circa 190 m2 vrijgemaakt van muren, installaties, leidingen, toiletten et cetera, de ‘Room in Room’ gebouwd en een verhoogde vloer gemaakt. Ook worden redundante noodstroomvoorzieningen tot 1250 Amp, een redundant klimaatbeheersingssysteem tot 400 kW, voldoende koelvermogen, branddetectie en blusinstallatie aangelegd. Voorts worden zaken als verlichting, datacentrum beheer systeem en Racks geïnstalleerd.

Naar verwachting zal het datacentrum medio juni 2010 door Gelre ziekenhuizen Apeldoorn in gebruik kunnen worden genomen. Het datacentrum zal als primaire ICT-voorziening voor het ziekenhuis gaan functioneren. Zowel in de vestiging van Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn als in die van Zutphen is nog een secundair datacentrum aanwezig. Daarnaast biedt het nieuwe datacentrum voldoende ruimte om apparatuur van klanten van Gelre Vastgoed en Diensten te herbergen.

Over HIG
HIG met hoofdkantoor in Reeuwijk Рbinnenkort Bodegraven Рbouwt computerruimtes en datacenters. E̩n en ander zowel in nieuwbouw als door middel van herinrichting, verbouwing of verhuizing van computerruimtes. Tot de activiteiten behoren: advisering, engineering, het maken van rapportages over computerwerkruimtes, bouw van de computerruimte en service en beheer. HIG beschikt over alle benodigde kennis en ervaring op de vele vakgebieden die essentieel zijn voor een geavanceerde computerruimte: bouwkundige voorzieningen, klimaatbeheersing, beveiliging, noodstroom, IT, elektrotechniek, verhoogde vloeren en management.

Bron: HIG