Overheveling AWBZ naar Zorgverzekeringswet maakt zorg duurder

Array

Delen van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) zijn twee jaar geleden overgeheveld van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet. Zorgverzekeraars organiseren en kopen sindsdien zorg in voor mensen met psychische klachten. Dit heeft in 2008 geleid tot een kostenstijging van 1,1 miljard euro. Dit concludeert het GGZ-blad Psy op basis van CVZ-cijfers.

Het is nog onduidelijk wat deze stijging van kosten veroorzaakt heeft. Volgens het College van Zorgverzekeraar (CVZ) wordt de stijging voor 500 miljoen veroorzaakt door een stijgende vraag naar deze zorg. De rest van de kosten zijn administratieve en organisatorische kosten waarvan wordt verwacht dat deze eenmalig zijn maar daar is nog geen zekerheid over.

Reactie CG-Raad

De CG-Raad is ongerust over deze cijfers. Vooral omdat er inmiddels ook plannen zijn om alle AWBZ-zorg – van thuiszorg tot verpleeghuiszorg – door zorgverzekeraars te laten uitvoeren. Voorstanders hiervan gaan er veel te gemakkelijk vanuit dat dit leidt tot lagere kosten. De ervaringen in de GGZ laten nu zien dat een grotere inbreng van verzekeraars zelfs tot aanzienlijk hogere kosten kan leiden. De CG-Raad is tegenstander van de uitvoering van AWBZ-zorg door zorgverzekeraars zolang er geen goed beeld is van de gevolgen voor clienten en de financiele consequenties

Bron: CG-Raad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen