Rijden met ADHD moet gemakkelijker worden

Array

De strenge regels voor ADHD-ers met een rijbewijs zijn achterhaald en moeten versoepeld worden. Nu is hun rijbewijs maximaal drie jaar geldig en moeten ze zich daarvoor telkens laten herkeuren. Omdat inmiddels duidelijk is dat ADHD-ers goed kunnen rijden als ze Ritalin gebruiken, vinden psychiaters dat de geldigheidstermijn van hun rijbewijs gerust verlengd kan worden. Dit zegt psychiater en keuringarts Maaike van Veen in het radio-1 programma Dit Is De Dag.

Omdat Ritalin de rijvaardigheid beïnvloedt, was het tot 2003 niet toegestaan om met dit medicijn te rijden. Een advies van een commissie onder voorzitterschap van hoogleraar psychiatrie Jan Buitelaar bracht daar verandering in. Vanaf dat jaar mogen mensen met ADHD weliswaar hun rijbewijs halen, maar voor een beperkte termijn en alleen als ze zich regelmatig medisch laten keuren.

Die regeling is intussen achterhaald, vinden ook Balans en Impuls, de belangenvereniging voor mensen met ADHD. Zij dringen vandaag in een brief aan minister Eurlings van Verkeer aan op algehele afschaffing van de keuringen voor mensen met ADHD.

Een werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie werkt momenteel aan een voorstel om de regels voor ADHD-ers met een rijbewijs te versoepelen.

Het Centraal Burau Rijvaardigheidsbewijzen, liet in een reactie aan Dit is de dag weten met belangstelling dit voorstel tegemoet te zien. Maar, aldus het CBR, uiteindelijk stelt het Ministerie van Verkeer de regels vast.

Bron: eo.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen