Invoering screening dikkedarmkanker kan niet wachten

Array

Minister Klink van VWS wil het besluit tot screening van dikkedarmkanker met 1 jaar uitstellen vanwege financiele redenen én om het tekort aan zorgprofessionals eerst op te lossen. Uitstel kost jaarlijks 1.400 sterfgevallen aan dikkedarmkanker en zorgt voor onnodig veel leed bij patienten en hun naasten. KWF Kankerbestrijding e.a. hebben de Minister in een brief verzocht om de beslissing niet uit te stellen en over te gaan tot snelle invoering van een landelijk screeningsprogramma.

In de brief aan de Tweede Kamer schrijft de Minister op zoek te zijn naar financiele dekking voor de screening. KWF Kankerbestrijding vindt het jammer dat er uitsluitend wordt gekeken naar de kosten op de korte termijn. Invoering van het bevolkingsonderzoek zal immers op de lange termijn voorkomen dat nog hogere kosten zullen worden gemaakt, wanneer mensen moeten worden behandeld voor dikkedarmkanker.

Sinds 2004 pleiten KWF Kankerbestrijding en andere organisaties al voor invoering van een landelijk bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. De Minister van VWS werd aangeraden zorg te dragen meer zorgprofessionals op te leiden die het bevolkingsonderzoek zouden kunnen uitvoeren. De Minister heeft toen aangegeven niet te willen investeren in het opleiden van maag-lever-darmartsen en -verpleegkundigen, zolang er (nog) geen besluit was genomen om het bevolkingsonderzoek daadwerkelijk in te voeren. Nu zegt de Minister niet met het bevolkingsonderzoek te kunnen starten, omdat er een capaciteitsprobleem is. KWF Kankerbestrijding betreurt het ten zeerste dat dit argument nu als één van de hoofdknelpunten wordt opgevoerd.

Dikke darmkanker
Dikke darmkanker is een veelvoorkomende soort kanker. Jaarlijks wordt in Nederland bij ongeveer 11.000 mensen dikkedarmkanker ontdekt. Het is bij mannen na prostaat- en longkanker en bij vrouwen na borstkanker de meest voorkomende kankersoort. Bij ongeveer de helft van de mensen wordt dikkedarmkanker pas ontdekt in een laat stadium.

De brief is mede ondertekend door de Nederlandse Federatie voor Kankerpatientenorganisaties (NFK), Nederlandse Stomavereniging, Stichting DOORGANG, Maag Lever Darm Stichting, Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen, Nederlandse Vereniging voor Gastro-Enterologie, Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie en de Vereniging van Integrale Kankercentra.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen